De stem van het volk
>> Monday, April 20, 2009
Er is vorige week onder conservatieve bloggers ophef geweest over Suzan Roesgen, die te hard zou zijn geweest tegen deelnemers van een "Tea party" protest.
Het Tea Party protest is een door FreedomWorks georganiseerde "spontane" opstand tegen hoge belastingen, geinspireerd door de "spontane" woede uitval van Rick Santelli op CNBC eind februari dit jaar.
Dat straatinterview van Suzan is de moeite waard om eens te bekijken. Ze interviewt "Tea Baggers" en vraagt naar hun motieven. De eerste man kan alleen maar herhalen dat hij niet van Obama houd omdat hij een Fascist is. Op de vraag waarom zo veel aversie tegen de president kan hij alleen maar antwoorden met "hij is een Fascist"
Ze is zichtbaar ontdaan door het botte, niets zeggende antwoord en gaat verder met het straat interview, op zoek naar motieven.
Ze zoekt naar een nieuwe kandidaat en ziet dan een man met een klein kind op de arm - die zal toch wel minder agressief zijn? zie je haar denken. Deze keer gaat het niet over fascisme maar over belasting - een hot topic in de US. Er zijn daar namelijk nog steeds mensen die vinden dat het niet betalen van belasting een door God gegeven recht is. Dat bedoelen letterlijk èn figuurlijk: sommigen zullen dat misschien vanuit hun geloof vinden maar de meesten vinden dat als "libertarian". Een stroming in de politiek die we in Europa niet of nauwelijks kennen. Het is een extreme vorm van liberalisme. Zij wijzen elk staatsingrijpen in hun leven - en hun portemonnee in het bijzonder - uit principe af.
Zo ook deze man. Hij roept Lincoln aan - ook Obama doet dat vaak - en stelt dat Lincoln staat voor vrijheid, "Lincoln believed that the people had the right to share in the fruits of there own labor and that government should not take it" en daar heb je heel mooi de kern van het debat.
Helaas begaat Suzan Roesgen dan de fout die ik zelf ook vaak bega: ze gaat in debat. Daardoor leren we helaas niet meer over de ideeën van deze man. Want de motieven van de mensen zijn namelijk wel vreemd: tenzij ze meer dan 2,5 ton verdienen gaan ze er namelijk op voorruit door een belasting verlaging.
Matt Taibbi zet de vragen nog eens op een rijtje.