Veel geschreeuw maar weinig wol

>> Sunday, April 27, 2008

De New York Times berichtte vorige week hoe de Amerikanen zoet gehouden werden met Sinterklaasverhalen: zij hoorden hoe goed het ging in de strijd tegen het terrorisme in Irak. De hulp-Sinterklazen die hiervoor werden ingezet waren gepensioneerde generaals. Het blijkt dat alle grote TV stations en belangrijke kranten zich willens en wetens hebben laten gebruiken door de regering voor propaganda voor de oorlog.

Het blijkt dat de gepensioneerde generaals en sergant-majoors en kolonels, oude mannen met betrouwbare koppen, op de loonlijst van het Pentagon te stonden.

In debatten op TV gaat het echter over de “verkiesbaarheid” van de twee overgebleven kandidaten van de Democratische Partij, Obama en Clinton. Volgens ABC is dit belangrijk en de zender besteedt het gehele eerste uur van het 2 uur durende debat aan de gemene campagne streken van rechts – de dominee van Obama, waarom hij geen Amerikaans vlaggetje op de kraag van zijn jasje draagt: is hij wel pro- Amerikaans genoeg?

Een ander “belangrijk punt” in deze verkiezing is volgens de ABC de vermeende elitairheid van Obama. Dit is iets dat alle Demokratische kandidaten op een gegevenmoment wordt verweten. Ook bij de verkiezingen van 2000 (Gore-Bush) en 2004 (Kerry-Bush) werd dit de Demokraten verweten.

Dit zijn precies de punten waar rechts garen bij spint, want hierop kunnen zijn winnen. Lastige onderwerpen als de oorlog, de economie en de gezondheidszorg gaan zij liever uit de weg.

Waarom doet ABC dit? Wie dacht dat alleen Fox News partijdig was (namelijk voor McCain) heeft het mis: alle grote stations zijn in meer of mindere mate op de hand van de Republikeinse Partij.

Tot nog toe wordt in de media in de US niet veel over deze zaak gesproken, op een show na. Maar dat is dan ook een van de betere "nieuws" shows in Amerika op dit moment. Een comedy nota bene. Overigens, ook in Nederland heb ik er niet veel over gehoord, maar dat kan ook aan mij liggen.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP