Demonstratie tegen Wilders, Gele Rijdersplein Arnhem 26 februari 2011

>> Sunday, February 27, 2011


Dat ik meeliep in de demonstratie was stom toeval: ik was onderweg naar het centrum van Arnhem om te winkelen. Toen ik uit de trolleybus stapte zag ik de ongeveer 150 man en vrouw staan. Voornamelijk jonge mensen. Warm gekleed want is het was koud. Ik kreeg een folder aangereikt waarin werd uitgelegd dat het ging om een demonstratie tegen het rechtse kabinet van van Wilders: Samen in verzet tegen Wilders en zijn kabinet. Dus niet het kabinet van Rutte maar het kabinet van Wilders! Hoewel ik de openingstoespraak had gemist besloot ik onmiddellijk om mee te lopen. Ik sta geheel achter het doel van deze demonstratie: ook ik ben tegen het hak en snoei beleid, tegen de economische kwakzalverij die doorgaat voor “verstandig beleid” en de afbraak van het beetje cultuur dat we nog hebben in Nederland.

Ik demonstreer niet vaak: de laatste keer dat ik meeliep in een demonstratie was in de jaren tachtig. En wat een contrast: met 400 000 man liepen we door Amsterdam. Deze keer waren het er slechts 150. In die goede oude tijd kon je veel mensen bij elkaar brengen om actie te voeren of te protesteren. Wat is er toch gebeurd? Hebben we het zo goed? Maar hé dat is vreemd, als we Wilders moeten geloven zijn de mensen het nu “zat” en heeft de linkse elite er een potje van gemaakt. Hoe zit dat eigenlijk met die onvrede vraag ik me dan af. Bij mijn weten worden we al jaren niet meer door links geregeerd, er zat altijd wel een VVD en/of CDA in de regering en meestal was de Premier een CDA-er. Over jeugdsentiment gesproken ...

Folder uitgedeeld aan deelnemers en publiek

Winkelen en netwerken
Zolang de mensen maar ongestoord kunnen winkelen is er toch niets aan de hand? Dat bleek ook gisteren: met een grote boog liepen we om de het centrum heen. Begrijpelijk – en blijkbaar met de politie afgesproken – liepen we niet door het winkelend publiek, maar het gevolg was wel dat we misschien 10 toeschouwers hadden en waarschijnlijk is er niemand door deze demonstratie overtuigd. Ik heb meegelopen tot de Mark waar halt werd gehouden om te luisteren naar twee sprekers: iemand van de Internationale Socialisten en een iemand van de organisatie van de demonstratie. Daarna ben ik mijn eigen weg weer gegaan: over de Markt tussen de kramen. De demonstratie was nog goed te horen tussen de marktkramen maar het maakte geen zichtbare indruk op de marktkooplui en het winkelende publiek. Waar ik zojuist midden tussen stond was een randverschijnsel geworden, hier ging het gewone leven zijn gang en werd handel gedreven alsof er niets aan de hand was.

Heeft dit protest ook maar iets bijgedragen aan een aantasting van de macht van Wilders? Ik hoorde een van de toeschouwers zeggen dat we Wilders alleen maar helpen: hij krijg alleen maar meer aandacht door deze demonstratie. Was het voor niets? Nee, volgens mij niet. Maar de reden is niet dat we ook maar een toeschouwer hebben overtuigd of dat er ook maar een bezuinigingsmaatregel door wordt teruggedraaid. De reden waar ik op doel is te vinden het verslag van een andere “participerende recensent”:
Wie waren er? Veel bekenden uit linksradicale kringen, dat maakt zoiets ook wel aardig als bijklets- en handdruk-gelegenheid.
Het belangrijkste nut van dit soort bijeenkomsten is dat je elkaar ziet, dat je elkaar weer spreekt en dat je je organisatie kan versterken. Wat er gebeurd na afloop is belangrijk dan dat wat zichtbaar is tijdens de gebeurtenis: netwerken.

'there is no such thing as society'
Het is van een geheel andere orde maar in de Verenigde Staten doen de Republikein er alles aan om vakbonden en andere groeperingen zoals ACORN en andere linkse groeperingen het leven onmogelijk te maken. Rechts-Amerika weet het belang van deze organisaties op waarde te schatten. In Wisconsin is de vorig jaar gekozen Gouverneur schaamteloos bezig met union busting. Het gevolg van de onttakeling ervan is een bijna complete afbraak van sociale voorzieningen. Democraten verliezen al sinds de jaren 80 bijna alle verkiezingen – en als ze al winnen doen hun Presidenten de ene na de andere concessie aan rechts. Zo ver is het in Nederland natuurlijk nog niet maar als links niet oppast gebeurd hier hetzelfde. Want net als de Republikeinen in Amerika is de regering hier ook bezig met afbraak van sociale voorzieningen. De crisis wordt aangegrepen om maatregelen uit te voeren waar in andere tijden niet voldoende steun voor te krijgen is. De ideologie van rechts – een kleine staat, lage belastingen en ieder voor zich individualisme kan nu in de praktijk gebracht worden. Daar tegenover staat nu een onderling verdeeld links dat daar geen goed antwoord op kan formuleren – erger nog af en toe zelfs mee doet, zoals de recente steun van Groen Links voor de politie missie naar Afghanistan laat zien. Hoe weinig men dit beseft is te zien aan de geringe belangstelling voor een demonstratie als gisteren, zo lang we maar kunnen blijven winkelen is de wereld nog OK.

Read more...

Quote van de Dag: Vooruitkijken


For a President who insists that we must "Look Forward, Not Backward" -- when it comes to investigating war crimes by high-level Bush officials -- this anti-whistleblower assault reflects not only an obsession on preserving and bolstering the National Security State's secrecy regime, but also an intense fixation on the past. And increasingly extremist weapons -- now including trolling through reporters' banking and phone records -- are being wielded to achieve it.
Glenn Greenwald: The DOJ's creeping war on whistle-blowers


Tijdens zijn campagne beloofde Obama wat te doen voor de bescherming van klokkenluiders. Plechtige woorden zelfs:
Protect Whistleblowers: Often the best source of information about waste, fraud, and abuse in government is an existing government employee committed to public integrity and willing to speak out. Such acts of courage and patriotism, which can sometimes save lives and often save taxpayer dollars, should be encouraged rather than stifled. We need to empower federal employees as watchdogs of wrongdoing and partners in performance. Barack Obama will strengthen whistleblower laws to protect federal workers who expose waste, fraud, and abuse of authority in government. Obama will ensure that federal agencies expedite the process for reviewing whistleblower claims and whistleblowers have full access to courts and due process.
Sinds Obama President is geworden is alle hoop op verandering vervlogen. Hoop was zijn belangrijkste campagnebelofte maar Obama wil regeren, en regeren is vooruit kijken. Er komt dus geen onderzoek naar de misdaden van zijn voorganger – waaronder liegen een oorlog te verantwoorden.
In de jaren 70 werd een president nog voor afgezet als hij had gelogen, maar al in de jaren 80 bleek dat een President dit ongestraft kon doen (Reagan, Iran-Contra). De leugens van Bush en Cheney zijn niet eens onderzocht.

Nu heeft de regering Obama besloten om klokkenluider James Risen te gaan vervolgen die, het is niet te geloven, zijn “misdaad” pleegde tijdens de regering Bush. Niet alleen dat, door Bush werd afgezien van vervolging, maar Obama heeft besloten Risen toch weer aan te klagen voor het lekken van vertrouwelijke informatie.

Een andere klokkenluider Bradley Manning, de bron van de diplomatieke post van de Amerikanen die is gelekt via WikiLeaks zit sinds mei 2010 nog steeds in isolatie – een vorm van marteling – en wacht op zijn proces. De publicatie van deze diplomatieke post is de spreekwoordelijke strohalm geweest de rug brak van de kameel, wie had dat gedacht?

(Quote van de Dag is een rubriek van GeenCommentaar)

Read more...

Quote van de dag: Opstand van de Elite

>> Thursday, February 24, 2011


[...] er [is] geen sprake meer [...] van een elite zoals vroeger, namelijk: een homogene klasse die grotendeels samenvalt met de hogere standen. Vanaf eind jaren zestig in de vorige eeuw werd niet meer afkomst maar een diploma een ticket tot de macht. En aan de poten van de macht van deze meritocratische diploma-elite wordt nu gezaagd, zoals de generatie van ’68 de bijl zette in de regenteske gevestigde orde. De tweede ronde van een klassenstrijd is in volle gang, deze keer aangevoerd door rechtse populisten. En dat doet pijn.

Margreet Fogteloo en Xandra Schutte


De Groene Amsterdammer van deze week is geheel gewijd aan de opstand tegen de elite, het onderwerp dat wel denkend Nederland sinds Pim Fortuyn bezig houdt. Het fascinerend om te zien hoeveel verklaringen er zijn voor de veenbrand die maar niet geblust kan worden. Over Rotary en Old boys netwerken, kloven, kapitalisme en plutocraten – de nieuwe mondiale elite.

(Quote van de Dag is een rubriek op GeenComentaar)

Read more...

Vertraging Wegens Werkzaamheden

>> Thursday, February 17, 2011


Het zal trouwe lezers misschien al opgevallen zijn: mijn publicatie frequentie is wederom erg laag. De vorige keer was de oorzaak een ziekenhuisopname. Deze keer is het gelukkig minder ernstig: ik ben sinds december vorig jaar weer aan het werk. Na bijna 3 maanden afwezigheid moet ik alle zeilen bij zetten om weer mee te komen. Hierdoor blijft weinig tijd - en energie - over voor schrijven voor mijn blog (hier en op GeenCommentaar).


Maakt u zich geen zorgen: in tegenstelling tot de vorige keer is het minder ernstig en ik zal blijven schrijven/lezen/commentaar geven, alleen met een lagere frequentie. U kunt mij natuurlijk wel dagelijks volgen op twitter als @Koekebakker en ook maak ik nog steeds "zijdelinks" op GeenCommentaar.

Read more...

State of the Union: Obama’s sputnik moment


Afgelopen week heeft de President zijn jaarlijkse State of the Union speech gehouden. Hoe staat het land erbij? Obama is een goede spreker en het is altijd plezierig om naar hem te luisteren want als deze president een ding kan dan is het wel speechen. Meer Amerikanen zijn positief gaan denken over hun president dankzij de State of the Union. Het is dan ook meer peptalk dan dat het gaat over de 'toestand in het land'.

Half a century ago, when the Soviets beat us into space with the launch of a satellite called Sputnik, we had no idea how we would beat them to the moon. The science wasn't even there yet. NASA didn't exist. But after investing in better research and education, we didn't just surpass the Soviets; we unleashed a wave of innovation that created new industries and millions of new jobs.

This is our generation's Sputnik moment.
Natuurlijk zijn er ook altijd mensen die alleen maar weerzin voelen en geen Commander in Chief zien maar een Idiot in Chief. Maar oordeel zelf.

In het begin zegt de President waar het om gaat:

At stake right now is not who wins the next election – after all, we just had an election. At stake is whether new jobs and industries take root in this country, or somewhere else.

Vergeet wat hij over verkiezingen zegt – de uitslag van de komende presidentsverkiezingen in 2012 wordt niet bepaald door mooie woorden, het aantal banen en economische groei zijn een belangrijkere factor.

Obama zingt het liedje dat wij in Nederland ook zo goed kennen:

But now that the worst of the recession is over, we have to confront the fact that our government spends more than it takes in. That is not sustainable. Every day, families sacrifice to live within their means. They deserve a government that does the same.

So tonight, I am proposing that starting this year, we freeze annual domestic spending for the next five years. (Applause.) Now, this would reduce the deficit by more than $400 billion over the next decade, and will bring discretionary spending to the lowest share of our economy since Dwight Eisenhower was President.

Ook Obama ontkomt er niet aan zich te conformeren aan het economisch credo van deze tijd: bezuinigen is goed voor de economie. Het vervelende is echter dat hij met dit soort maatregelen de economie niet stimuleert maar verder afremt – iets dat hem niet zal helpen bij het doel dat hij aan het begin zo mooi formuleerde: 'new jobs'. Enerzijds 'investeren in de toekomst' maar anderzijds 'niet veel centjes uitgeven'. Volgens Krugman:

Overall, however, I have no idea what the vision here was. We care about the future! But we don't want to spend!

De conservatieve reactie
Als het aan de oppositie ligt zal Obama niet herkozen worden: het land gaat onder aan schulden en er moet bezuinigd worden, en wel nu voordat het te laat is. Zoals gebruikelijk heeft de oppositie een 'officieel' antwoord op de State of the Union. Dit jaar mocht Paul Ryan deze speech houden. Ryan is de nieuwe ster van de Republikeinen, jong en intelligent en bovenal fan van Ayn Rand. Zijn antwoord op de State of the Union is dan ook niet verrassend: we moeten bezuinigen, en wel snel:

A few years ago, reducing spending was important. Today, it's imperative. Here’s why.

We face a crushing burden of debt. The debt will soon eclipse our entire economy, and grow to catastrophic levels in the years ahead.

De gangbare opvatting van Republikeinen (en andere conservatieven) in is dat overheidsuitgaven de groei van de economie remt. Dat komt door de hoge staatsschulden die investeerders onzeker maken. Door de onduidelijkheid hoe dit opgelost moet worden wordt er te weinig geïnvesteerd – misschien worden in de toekomst wel de belastingen verhoogd! Maar als Ryan en de Republikeinen het voor het zeggen zouden hebben dan zou dat niet gebeuren, integendeel zij geloven in een kleine overheid:

Limited government also means effective government. When government takes on too many tasks, it usually doesn't do any of them very well.

Het allerergste dat je volgens hen kan doen is het verhogen van de staatsschuld om de economie te stimuleren. Volgens Ryan toont dit aan dat Democraten er alleen maar op uit zijn om de overheid groter te maken:

Whether sold as 'stimulus' or repackaged as 'investment', their actions show they want a Federal government that controls too much; taxes too much; and spends too much in order to do too much.

And during the last two years, that is exactly what we have gotten – along with record deficits and debt – to the point where the President is now urging Congress to increase the debt limit.

Wat Ryan er natuurlijk niet bij vertelt is dat de tekorten vooral het gevolg zijn van maatregelen van de vorige Republikeinse President: een veel te dure uitbreiding van de gezondheidszorg voor ouderen (Medicair), een grote belastingverlaging en een geldverslindende oorlog. En dan is er ook nog een grote recessie waardoor de staat minder belastinginkomsten heeft terwijl meer geld aan uitkering wordt uitgegeven. Dat is de oorzaak van het tekort, niet 'out of control spending'.

De Tea Party Respons
Inderdaad, een 'officiele' reactie was er ook van de Tea Party, in de persoon van de Michele Bachman. Afgevaardigde van het 6e district van Minnesota – en voorzitter van de 'Tea Party groep' (caucus) in het Huis van Afgevaardigden. CNN zond haar reactie op Obama's State of the Union uit:

Net als Ryan maakt ook Bachman zich natuurlijk druk om het 'huishoudboekje' van de staat. Amerika moet bij het oplossen van de problemen een voorbeeld nemen aan de slag bij Iwo Jima tijdens WOII. Een nogal onhandige vergelijking want ze lijkt te suggereren dat schulden makende Democraten moeten worden aangepakt als … Japanners:



The perilous battle that was fought in the Pacific, at Iwo Jima, was a battle against all odds, and yet the image of the young G.I.s in the incursion against the Japanese immortalizes their victory. These six young men raising the flag came to symbolize all of America coming together to beat back a totalitarian aggressor.

Our current debt crisis we face today is different, but we still need all of us to pull together. We can do this.

We kunnen concluderen dat Obama nog maar weinig serieuze concurrentie heeft als het gaat om de State of the Union. Als het alleen maar om speechen gaat zou hij de verkiezingen glansrijk winnen maar voor herverkiezing is meer nodig: banen en economische groei – of dat zal lukken voor 2012 moet nog blijken. Zeker is dat dat niet zal lukken als hij het advies van de Republikeinen opvolgt.

Deze blog is eerder verschenen op GeenCommentaar

Read more...

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP