Demonstratie tegen Wilders, Gele Rijdersplein Arnhem 26 februari 2011
>> Sunday, February 27, 2011
Dat ik meeliep in de demonstratie was stom toeval: ik was onderweg naar het centrum van Arnhem om te winkelen. Toen ik uit de trolleybus stapte zag ik de ongeveer 150 man en vrouw staan. Voornamelijk jonge mensen. Warm gekleed want is het was koud. Ik kreeg een folder aangereikt waarin werd uitgelegd dat het ging om een demonstratie tegen het rechtse kabinet van van Wilders: Samen in verzet tegen Wilders en zijn kabinet. Dus niet het kabinet van Rutte maar het kabinet van Wilders! Hoewel ik de openingstoespraak had gemist besloot ik onmiddellijk om mee te lopen. Ik sta geheel achter het doel van deze demonstratie: ook ik ben tegen het hak en snoei beleid, tegen de economische kwakzalverij die doorgaat voor “verstandig beleid” en de afbraak van het beetje cultuur dat we nog hebben in Nederland.
Ik demonstreer niet vaak: de laatste keer dat ik meeliep in een demonstratie was in de jaren tachtig. En wat een contrast: met 400 000 man liepen we door Amsterdam. Deze keer waren het er slechts 150. In die goede oude tijd kon je veel mensen bij elkaar brengen om actie te voeren of te protesteren. Wat is er toch gebeurd? Hebben we het zo goed? Maar hé dat is vreemd, als we Wilders moeten geloven zijn de mensen het nu “zat” en heeft de linkse elite er een potje van gemaakt. Hoe zit dat eigenlijk met die onvrede vraag ik me dan af. Bij mijn weten worden we al jaren niet meer door links geregeerd, er zat altijd wel een VVD en/of CDA in de regering en meestal was de Premier een CDA-er. Over jeugdsentiment gesproken ...
Winkelen en netwerken
Zolang de mensen maar ongestoord kunnen winkelen is er toch niets aan de hand? Dat bleek ook gisteren: met een grote boog liepen we om de het centrum heen. Begrijpelijk – en blijkbaar met de politie afgesproken – liepen we niet door het winkelend publiek, maar het gevolg was wel dat we misschien 10 toeschouwers hadden en waarschijnlijk is er niemand door deze demonstratie overtuigd. Ik heb meegelopen tot de Mark waar halt werd gehouden om te luisteren naar twee sprekers: iemand van de Internationale Socialisten en een iemand van de organisatie van de demonstratie. Daarna ben ik mijn eigen weg weer gegaan: over de Markt tussen de kramen. De demonstratie was nog goed te horen tussen de marktkramen maar het maakte geen zichtbare indruk op de marktkooplui en het winkelende publiek. Waar ik zojuist midden tussen stond was een randverschijnsel geworden, hier ging het gewone leven zijn gang en werd handel gedreven alsof er niets aan de hand was.
Heeft dit protest ook maar iets bijgedragen aan een aantasting van de macht van Wilders? Ik hoorde een van de toeschouwers zeggen dat we Wilders alleen maar helpen: hij krijg alleen maar meer aandacht door deze demonstratie. Was het voor niets? Nee, volgens mij niet. Maar de reden is niet dat we ook maar een toeschouwer hebben overtuigd of dat er ook maar een bezuinigingsmaatregel door wordt teruggedraaid. De reden waar ik op doel is te vinden het verslag van een andere “participerende recensent”:
Wie waren er? Veel bekenden uit linksradicale kringen, dat maakt zoiets ook wel aardig als bijklets- en handdruk-gelegenheid.Het belangrijkste nut van dit soort bijeenkomsten is dat je elkaar ziet, dat je elkaar weer spreekt en dat je je organisatie kan versterken. Wat er gebeurd na afloop is belangrijk dan dat wat zichtbaar is tijdens de gebeurtenis: netwerken.
'there is no such thing as society'
Het is van een geheel andere orde maar in de Verenigde Staten doen de Republikein er alles aan om vakbonden en andere groeperingen zoals ACORN en andere linkse groeperingen het leven onmogelijk te maken. Rechts-Amerika weet het belang van deze organisaties op waarde te schatten. In Wisconsin is de vorig jaar gekozen Gouverneur schaamteloos bezig met union busting. Het gevolg van de onttakeling ervan is een bijna complete afbraak van sociale voorzieningen. Democraten verliezen al sinds de jaren 80 bijna alle verkiezingen – en als ze al winnen doen hun Presidenten de ene na de andere concessie aan rechts. Zo ver is het in Nederland natuurlijk nog niet maar als links niet oppast gebeurd hier hetzelfde. Want net als de Republikeinen in Amerika is de regering hier ook bezig met afbraak van sociale voorzieningen. De crisis wordt aangegrepen om maatregelen uit te voeren waar in andere tijden niet voldoende steun voor te krijgen is. De ideologie van rechts – een kleine staat, lage belastingen en