Zo makkelijk is theologie

>> Sunday, February 19, 2012

Een van de dingen die opvallen als je naar rechtse partijen kijkt zoals de Republikeinen in Amerika en de PVV bij ons is hun flexibiliteit - de ene dat vinden ze iets heel belangrijk, om het vervolgens te laten vallen, zoals Wilders zonder enige vorm van protest de verhoging van de AOW-leeftijd opgaf.

Rick Perlstein geeft een paar voorbeelden in conservatief Amerika. Ooit, in de jaren 60 waren zij warm voorstander van de scheiding van kerk en staat. Zo was er een actiegroep "Protestants and Other Americans United for the Separation of Church and State" en zij richtten zich vooral op het katholieke gevaar uit Rome. Nu is niemand meer bang voor de papen en wordt de plaats van katholieken in genomen door liberals die - o schande - voor scheiding van kerk en staat zijn. De bekende dominee Jerry Falwell beweert:

"This idea of 'religion and politics don't mix was invented by the devil to keep Christians from running their own country."

Binnen 10 jaar tijd waren zij dus 180 graden gedraaid: van verdedigers van de scheiding tussen staat en kerk zijn ze veranderd in theocraten. Zo makkelijk is theologie, merkt Perlstein op en zo makkelijk kun je dus van mening veranderen, zonder dat je daar ooit nog op wordt aangesproken. Verwacht niet de zelfde behandeling voor het andere kamp.

Dit laat zien hoe de Grand Old Party (GOP) de afgelopen 40 jaar is veranderd. In niets lijkt zij meer op de gematigd conservatieve partij die zij ooit was. De radicale vleugel van Movement Conservatives die in 94 onder leiding van Newt Gingrich het Congress veroverden heeft de partij geheel overgenomen. Gingrich is er nog steeds en is nu een van de kanshebbers voor het Presidentschap van de USA.


bron foto/Gage Skidmore

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP