Corporatocratie

>> Sunday, March 17, 2013


Joop heeft een artikel over de nieuwe site TabakNee. Hulde daarvoor, hoog tijd we daar eens naar kijken.

Tegen het einde wordt Hans Hillen geciteerd:
In het AD reageren de genoemde personen verbolgen over de vermeldingen. Hans Hillen spreekt van 'hypocriet fanatisme', hij adviseerde de tabaksindustrie maar ontkent lobbyist te zijn. Hij noemt tabaksgiganten als Philip Morris "gewone bedrijven waar belasting wordt betaald". De woordvoerder van Schippers spreekt van "kwalijke insinuaties".
Zijn verdediging is dus "het zijn gewone bedrijven als alle andere" - nu wil ik niet insinueren dat alle bedrijven slecht zijn, maar een sterke verdediging is nou ook weer niet, want als het gaat om invloed uitoefenen op het bestuur van het land zijn tabaksbedrijven inderdaad "gewone bedrijven".

Wij doen alsof we in een democratie leven, waarin ieders stem telt, maar misschien het beter om het een "democratische corporatocratie" te noemen - waarin je invloed evenredig is met je vermogen (mens/bedrijf). Zie mijn vorige post over "financiële stabiliteit"

Ps. ik heb vroeger gerookt en het was een heel gevecht om er vanaf te komen. Tabaksbedrijven zijn zeker geen "gewone bedrijven" het zijn dealers die geld verdienen aan verslaafden.

Illustratie: Victor Bezrukov (Flickr)

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP