Het gelijk van Schröder, de leugens van Bush en de braafheid van Balkenende

>> Sunday, November 28, 2010

Deze week werd bekend dat Der Spiegel in het bezit is gekomen van gelekte documenten waaruit blijkt dat de Duitse regering in 2002 heeft geprobeerd George Bush er van te overtuigen dat de oorlog in Irak een slecht idee zou zijn. Het gaat om aantekeningen die zijn gemaakt enige weken voor de inval in Irak, naar aanleiding van een gesprek met Condoleezza Rice. In zijn autobiografie Decision Points meldt de decider daarentegen dat hij de volledige steun had van Schröder voor zijn politiek ten opzichte van Irak.

Uit het nu openbaar geworden stuk blijkt dat de Duitsers een vooruitziende blijk hadden. Zij voorspelden dat
  • De Democratie in Irak niet zo snel wortel zal schieten als in Duitsland na WO2.
  • Als je hearts and minds wilt winnen oorlog misschien geen goed idee is.
  • Het moslim-fundamentalistische er door bevorderd zal worden en dat het eerder terrorisme zal veroorzaken dan het terrorisme zal voorkomen.
  • Iran de lachende derde zal zijn.
  • Dat een oorlog de oplossing van het Midden-Oosten conflict moeilijker zal maken.

Allemaal voor de hand liggend natuurlijk maar met argumenten kun je in de politiek zelden winnen.

According to the notes -- all in German -- the meeting amounted to 90 minutes of verbal blows, which primarily stemmed from Rice's "relatively rigorous and uncompromising" defense of the US position. The same notes indicate that [Ambasadeur] Scharioth didn't budge an inch toward Washington, either. In retrospect, though, they document a high point in German diplomatic history, because the objections and predictions put forward by Berlin on that Tuesday have turned out to be legitimate and correct.

Door deze onthulling moest ik denken aan de verrichtingen van onze regering in die tijd. Bij ons regeerden toen de atlantici Balkende en de Hoop Scheffer. Hier werd nauwelijks nagedacht over het beleid maar koos men bijna reflexmatig voor de Amerikaanse lijn en steunden het beleid van de Amerikanen kritiekloos.

Dit leverde resultaat op, want wij hadden voor het eerst weer een Nederlander op een hoge post: Jaap de Hoop Scheffer werd Secretaris-Generaal van de NAVO. Ons kleine landje mocht als braafste jongen op de klas passen als de meester even weg moest. Ondertussen is de oude heer vervangen door een nieuwe, Meester Obama en nog steeds zit de NAVO in Afghanistan. Nederland heeft op het moment geen troepen in Afghanistan, maar de druk om weer mee te doen neemt weer toe. De huidige coalitie is voornemens om een politiemissie te sturen om instructie te geven. Kijk nog even naar het bovenstaande lijstje van punten over Irak, dat zelfde lijstje kan je (grotendeels) ook toepassen op Afghanistan. En wat gaan we daar doen? Het leger trainen voor een land dat wordt geteisterd door corruptie, waar de NATO democratie Amerikaanse stijl heeft gebracht. Ook is het maar de vraag wat het trainen van Afghanen zal opleveren, want ook deze oorlog kan niet gewonnen worden. Dat verzin ik niet dat zegt de generaal zelf.

Deze post is ook op GeenCommentaar gepubliceerd.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP