Belofte maakt schuld? Niet voor deze regering.

>> Saturday, January 21, 2012

Ik heb een nieuwe post op Sargasso over de extra bezuinigen van 7 miljard waar nu in het nieuws sprak van is:

Beloftes moet je na komen. Dat weet iedereen. Maar is dat een reden om 7 miljard te bezuinigen in een jaar? Zo ongeveer is de redenatie in het voorpagina artikel van de NRC vandaag over de nieuwe bezuinigingen die ons mogelijk door Brussel zullen worden opgelegd. Letterlijk staat er:

Het kabinet moet veel sneller veel meer bezuinigen dan gedacht. Dat komt door afspraken met de Europese Commissie uit 2009. Volgens ingewijden moet er alleen al in 2013 op grond van de huidige prognoses minstens 7 miljard worden bezuinigd.


Om onder de 3% grens te blijven die is vastgelegd in het Groei en Stabiliteitspact moet 7 miljard euro worden bezuinigd. Deze bezuinigen komen boven op de al eerder voorgenomen bezuinigen van 18 miljard. Het bedrag is gebaseerd op een schatting van de afname van de economische groei. Het zou iets meer of minder kunnen zijn, maar laten we even aannemen dat het klopt. Door de krimpende economie - overal in Europa wordt nu bezuinigd - nemen de belastingkomsten van de staat af, en lopen de kosten op. Net als eerder de Belgen wordt Nederland nu door Brussel gedwongen om te bezuinigen: dat is het resultaat van de nieuwe afspraken die op 9 december zijn gemaakt. En belofte maakt schuld:


Lees de rest hier.

3 comments:

Hans Verbeek February 6, 2012 at 8:02 PM  

Michel, ik wil je nogmaals wijzen op het werk van Gail Tverberg; bijv. http://ourfiniteworld.com/2012/01/18/where-do-continued-high-oil-prices-lead-us/

en dan met name deze figuur:
http://gailtheactuary.files.wordpress.com/2011/10/repaying-loans-growing-shrinking.png

De lage rente op staatsobligaties wordt ook een probleem. Er is geld genoeg bij de banken: ze stallen honderden miljarden bij de ECB
Echter er is nergens meer rendement te behalen. Niet in obligaties, niet in vastgoed en ook niet op investeringen in industrie of infrastructuur.
In Japan is de rente al sinds 1995 zeer laag: het heeft nog niet geleid tot groei

Michel February 6, 2012 at 10:28 PM  

Dank je! Dit soort commentaar is altijd welkom.

Het is een lang artikel, dat ik goed wil lezen, dus ik neem even de tijd. Ik weet niet hoe ik zal reageren, hier of in een blogpost - dat kan even duren. Ik ben veel bezig om over deze materie na te denken, ook in verband met de crisis.

Ik denk dat ik het al eerder heb gezegd - en daaraan refereer je ook vermoed ik - ik geloof niet dat dat je groei van de economie alleen maar kan uitdrukken in de productie van dingetjes, maar ook in andere zaken

En van die zaken is de omschakeling van een fossiele brandstofeconomie naar een een groene energie-economie. Er zij immense investering nodig en hoe eerder we daarmee beginnen hoe beter omdat de kosten dan beter gespreid kunnen worden. Nu is het moment om daar mee te beginnen: de rente is laag doordat de economie krimpt - de overheid kan nu goedkoop lenen en de economie kan het gebruiken. Win/win zeggen ze dan.

Maar nogmaals, ik moet dit artikel beter bestuderen voor een meer gedegen antwoord.

Michel February 19, 2012 at 12:23 PM  

Ok Hans, ik heb nu de tijd genomen om het goed door te lezen.

De groeidaling die Tverberg voorspelt wordt veroorzaakt door de hoge olieprijs. Nu zal dat op dit moment misschien een beetje een rol spelen, maar het speelt volgens mij een ondergeschikte rol in deze crisis.

Tverberg zegt het zelf ook dat hij geen oplossing ziet voor de problemen die veroorzaakt worden door olieprijs stijging en het zal je niet verbazen dat ik het natuurlijk ook niet weet.

Maar wat ik wel denk is dat we - gezien de ernst van de situatie - er dus alles aan moeten doen om de klap op te vangen die veroorzaakt zal worden door olie-schaarste.

Nu is een goed moment om daar mee te beginnen: de rente is laag. We kunnen daarvan gebruik maken door te investeren in optie 5 "new renawables".

Ik zelf zie ook nog steeds als optie dat we tijdelijk gebruik maken van kernenergie. Ik weet dat het bij veel mensen niet goed ligt, zeker niet na Japan, maar ik denk dat we geen keuze hebben. Het is zeker geen goedkope oplossing, maar - als Tverberg voorspelling uitkomt - dan is olie binnenkort ook onbetaalbaar.

Michel

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP