Brevet van onvermogen (met update)

>> Saturday, April 6, 2013

Ik heb vandaag maar weer eens met FRED gewerkt - de statistiek site van afdeling St. Louis van de Amerikaanse centrale bank, of wel de FED. Toch wel een stuk eenvoudiger te gebruiken dan Eurostat - de statistiek site van Europese Unie.

Bruto binnenlands product van de VS (rood) en de eurozone landen (blauw)

Deze figuur had ik al gezien op andere blogs, maar voor wie het nog niet gezien heeft: dit is een vergelijking van de economie van de VS en van de eurozone. Zelfde crisis, maar wat een verschil! Dit is het brevet van onvermogen van de politiek.

Het ziet er onschuldig uit, die kleine afwijking, maar het staat voor miljoenen mensen die werkloos zijn en blijven, mensen die van school komen en daar voor de rest van hun leven last van zullen hebben (in de vorm van carrière achterstand) - het werpt een schaduw over de toekomst, over onze kinderen. Die zelfde kinderen waar de politici het altijd over hebben als ze weer eens zeggen dat we onze kinderen niet mogen opzadelen met de schuld.

Update
Niet alleen de politiek, maar ook de ECB laat het helemaal afweten. Simon Wren-Lewis vraag zich af: What does the ECB think it is doing? 

Wat is er aan de hand? De ECB heeft in haar oneindige wijsheid besloten om ... niets te doen (in plaats van de rente te verlagen). Ondanks de lage - en steeds verder dalende - inflatie, laat zij de rente gelijk. Dat betekent dat de echte rente  (namelijk het verschil tussen het rente percentage en de waarde daling door inflatie) omhoog gaat. Geld wordt de facto duurder, wat niet helpt om de economie te versterken.

De reden dat de ECB dit doet is onduidelijk. Mijn idee: Verlaging van de rente stimuleert de economie maar vergroot ook de kans op inflatie.  Duitsers (en Nederlanders en Finnen in hun gevolg) vinden de waarde van het geld het allerbelangrijkste wat er is. En ze hebben gelijk: wie geld heeft, wil niet dat het minder waard wordt. Wie geen geld heeft - Zuid-Europa -  vind dat minder erg.  Het Noorden wil de Zuid-Europeanen dwingen om weer concurrerend te worden door flink te hervormen en te bezuinigen. Het gevolg van dat beleid is bovenstaande grafiek.

Dit kan zo niet lang door gaan. De weerstand tegen dit beleid in Zuid-Europa wordt steeds groter. Zie het verkiezingsresultaat in Italië. Zie de protesten in Spanje. Werkloosheid van 12% over heel de eurozone. In Zuid-Europa en Ierland nog hoger. Het Noorden doet geen enkele concessie en verwacht van het Zuiden dat zij al het werk doet. Het is kortzichtig beleid dat niet verder kijkt dan de volgende verkiezingen. Incompetente politici die met vuur spelen. Deze crisis is nog lang niet voorbij en zal eerst erger worden voor het weer beter wordt. Hoe erg weet ik niet.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP