Auf Spatzenjagd

>> Sunday, April 7, 2013

Het laatste deel van de vijfdelige serie "Der verlorene Krieg" over de strijd tegen drugs in Der Spiegel (Heft no. 12) gaat over Duitsland. De hele serie gaat over alle aspecten: het geweld, de criminaliteit en de zinloosheid van de vervolging. Ook het alternatief wordt besproken: legalisatie. Niet echt veel nieuws dus - wel goed dat het gedaan is. Maar het laatste deel is toch wel weer interessant voor de Nederlander om eens te lezen hoe de "war on drugs" in Duitsland werkt.

De praktijk van alle dag bij de jacht op drugs(gebruikers) wordt geschilderd. Het is "als Berejagers die op Mussenjacht gaan" : zwaarbewapende agenten patrouilleren op de snelweg, en gaan naast auto's rijden om te kijken of er verdacht is van drugs door in de auto te kijken. Is er een verdacht - mannen alleen, in huurwagens zijn koeriers, maar ook buitelanders, en alles en iedereen die er uit ziet als drugsgebruiker wordt gecontroleerd.

Bijvoorbeeld de auto met een jongen en meisje. Het meisje zit achter het stuur. Ze heeft piercings en ziet bleek om de neus. Ze worden aangehouden en gecontroleerd. 0,75 gram cannabis wordt gevonden. Meer niet. Ze waren van Vorarlberg naar Duitsland gereisd om een kat te kopen - geen exotisch drug maar het huisdier. Het dier zit in de kattemand in de auto. Als criminelen worden ze geregistreerd en afgevoerd. Mussenjacht, inderdaad.

In Duitsland is er niemand die zich inzet voor legalisatie van drugs. Geen politicus wil daar zijn vingers aan branden. Het levert niets op en er is geen achterban die er om vraagt.

Toch zou dat wel moeten want het kost heel veel geld en levert zo goed als niets op voor de staat - en het drugsgebruik is vergeleken met Nederland even hoog, zo niet hoger. Het kost ook veel geld en maakt mensen levens kapot. Voor criminelen levert het echt veel geld op: de prijs van drugs neemt spectaculair toe van bron land tot consument. Marges van 1000% zijn niet ongewoon. Als er 1 achterban is die baat heeft met het illegaal houden van drugs dan is het wel de onderwereld.

Geen link naar het artikel (ik heb het in de papieren versie gelezen) en ik kan ook geen link op het web vinden. Daarom een link naar een Duitse blog over drugsbeleid, dat over de serie in de Spiegel schrijft.

Afbeelding: Saxo, Wikipedia

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP