Transscript Jinek 1 feb 2019. Moeten jihadvrouwen teruggehaald worden?

>> Saturday, February 2, 2019


Dit is een transcript van de eerste discussie in de talkshow 'Jinek', uitgezonden op 1 feb 2019. Spekers: Eva Jinek (gastvrouw), Joost Vullings en Jort Kelder. De analyse van deze discussie die ik heb gemaakt is op op 4 februari 2019 op Sargasso gepubliceerd. Daar kunt u ook reageren.

Jinek: Welkom, welkom, [aan] mijn gasten hier aan tafel. We gaan meteen naar het nieuws van vandaag. Het Kabinet denkt alsnog over manier om vrouwelijke Nederlandse Syriëgangers en hun kinderen naar veilig gebied te halen en daarna naar Nederland.

[video, Gesprek met de Minister President, Mark Rutte]: Er liggen rechtelijke uitspraken die zeggen, "ja je zult toch moeten kijken of je iets kunt doen om die mensen naar een veilige plek te krijgen". Dus dat onderzoeken we. Maar ik zeg nog, het is heel complex want het is natuurlijk niet Bremen of Hamburg waar we ze weghalen. Dat gaat dus ook helemaal niet. Ze zitten natuurlijk op levensgevaarlijk terrein vaak en we gaan daar geen Nederlanders aan blootstellen.

Jinek: En vanavond heeft de NOS bekend gemaakt dat een Nederlandse vrouw is overleden in Syrië en dat haar kinderen van twee en vier daar zijn achter gebleven. Wat we Rutte hier horen zeggen Joost, dat is opmerkelijk want hij heeft het verleden juist gezegd, de mensen die daar heen zijn gegaan, de Syriëgangers, die kunnen maar beter daar blijven en daar sneuvelen dan dat wij ze terug halen naar Nederland.

Vullings: Ja, dat was een in een campagne. Dat was zo'n typische stoere Mark Rutte uitspraak. Moest ie op zo'n rooie knop drukken in een RTL-debat. Ja nu komt die uitspraak een beetje bij hem terug. Het Kabinet heeft het tot op heden altijd afgehouden. Gezegd, dat is veel te onveilig voor onze mensen om die mensen terug te halen. En eigenlijk, wat de VVD betreft, we willen ze ook niet terug. Maar nu ligt er dus een gerechtelijke uitspraak, niet omdat die mensen zielig zijn, maar de rechtbank in Rotterdam wil gewoon een aantal van die vrouwen die van terrorisme verdacht worden, gewoon berechten. Ja, dan moet je ze hier naar toe halen om dat te doen.

Jinek: Ok, dat is de reden dat de reden dat ze dan nu terug moeten komen. Maar het humane aspect, die kinderen, dat zijn Nederlandse kinderen bijvoorbeeld van die vrouw waar ik het nu over heb, die overleden is, haar twee kinderen zijn daar achter gebleven.

Vullings: En daar hoor je onze Premier dus niet over. Die zegt het moet van de rechtbank.

Jinek: En wordt het nog een issue denk je?

Vullings: Nou ja, dit is wel, ja zag Geert Wilders er al over twitteren, van nou, "eerst een kinderpardon en dan noemt hij dit dan een terroristenpardon. Dus dit ja, kijk het punt is hij heeft er zelf stoer over gedaan in het verleden en dan krijg je het nu terug. Kijk, de meeste partijen zijn er voor om die mensen terug te halen, maar er zijn natuurlijk ook gewoon partijen tegen, waaronder de PVV. Nou, dan gaan weer richting verkiezingen, nou ja, VVD en PVV concurreren om kiezers. Dus het is in dat opzicht voor de VVD niet leuk.

Jinek. Ja. Jort, verwacht je dat de VVD gaat zeggen, "laten we die kinderen maar terughalen?"

Kelder: Hmm nee, eigenlijk niet. In ieder geval niet van harte. Ja zou eigenlijk het Franse beleid, wat ze daar deden, dus officieel ze terughalen maar ze officieus allemaal om zeep helpen. Dat hebben de Fransen gedaan. Dus die hebben allemaal commando's er op afgestuurd waardoor je wat minder problemen ... even niet de kinderen maar zeg maar de ouders, de Jihadisten. Ja, nee de kinderen niet, maar de jihadisten dus ja. En ja je kunt natuurlijk allemaal mee gaan praten van God we zijn een rechtstaat en laat ze allemaal welkom [sic] maar ik geloof niet dat er iemand hier in de studio op die mensen zit te wachten, ook niet op die kinderen eerlijk gezegd.

Vullings: Nee

Kelder: Wat voor kinderen krijg je?

Vullings: Nee maar het is wel zo dat ze in Koerdisch gebied zitten. Die Koerden hebben voor ons ontzettend hard tegen IS gevochten en dan zitten ze daar met onze terroristen.

Kelder: Ja, maar weet je. Kijk je kunt je natuurlijk als rechtsstaat al het leed van de hele wereld aantrekken maar

Vullings: Nee maar het zijn onze terroristen

Kelder: Ja, ja

Vullings: Die willen wij toch berechten neem ik aan?

Kelder: Ja, ja, Nee, voel ik niet zo eigenlijk, onze terroristen

Vullings: Nee?

Jinek: Ik zie wel een soort scheiding in die zin, je zou toch niet als kind het slachtoffer moeten worden van de idiotie van je ouders?

Kelder: Ben ik absoluut met je eens, alleen het is een iets complexere situatie. Hoe oud is het kind en in wat voor ... ik bedoel geestelijke toestand verkeerd dat kind inmiddels. Ik bedoel, moet een land. Even, we hebben een rechtstaat he, we hebben een rechter, maar moet een land zich het leed van de wereld op dat punt, want dit is echt wel een heel klein probleem van een paar honderd jihadisten. Ik kan zeker die kinderen asiel verlenen maar ... ik vind, laat ik het zo zeggen. Ik vind het zo makkelijk om te roepen: 'iedereen is welkom, kom maar binnen'. Dat is makkelijk.

Vullings: Maar dat roept niemand

Kelder: Dat is het makkelijkste antwoord.

Jinek: Ik eh, ik kan hier nog een uur over praten. Ik denk dat niet dat wij er uit gaan komen. Maar ik verwacht dat als jullie er al niet uit komen, wij ook niet, dat het dan ook niet zo snel in Den Haag.

[Iemand zegt]: Neem maar een slokje.

Jinek: Fietsers moeten er ernstig rekening mee houden ...

--

Afbeelding: Screenshot uitzending, op het moment dat Eva Jinek aan Joost Vullings de uitspraak van Mark Rutte voorlegt: de mensen die daar heen zijn gegaan, de Syriëgangers, die kunnen maar beter daar blijven en daar sneuvelen dan dat wij ze terug halen naar Nederland

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP