Nederzettingen politiek van Israel in de praktijk

>> Sunday, July 19, 2009


Settlements and the Occupation: An Israeli Legal Perspective
15 juli 2009

(via)
Updated 14/3/10

Zoals bekend heeft President Obama stelling genomen in het conflict: Israël moet zich houden aan aan de afspraak - en verplichting - dat de nederzettingen niet meer mogen groeien.

Het is mooi daar wat theoretisch over te speculeren maar het is beter om eens te kijken naar de praktijk van de nederzettingen politiek van Israel. Wat is de bedoeling ervan? Waarom zijn ze hier ooit mee begonnen? Wat is de relatie ervan met zionisme?

Michael Sfard, een Israëlische advocaat die Palestijnen juridisch vertegenwoordigd vertelt over de betekenis van de nederzettingen in de bezette gebieden.

Nederzettingen bevriezen kan je niet doen door alleen maar de bouw van nieuwe huizen te verbieden. Nederzettingen gaan om meer dan alleen maar het bouwen van huizen.

Waar ligt bijvoorbeeld de grens van een nederzetting? Is dat waar het het staat? Of is dat de lijn op de kaart? Of is het de lijn waarover een palestijn niet mag komen? De laatste lijn is waar de palestijnen mee te maken hebben: als ze over die lijn komen worden ze weggejaagd, gearreteerd of beschoten. Dat zijn de werkelijke kaarten van het land en deze kaart veranderd voortdurend. Deze week kun je niet over die weg, de andere dag kun je niet voorbij die rots komen. Het is een dynamisch proces. Daarom is settlement-freeze een verkeerd woord. Als het alleen maar gaat om een bouwstop dan is het een loze kreet waar de palestijnen niets aan hebben.

Het kaartje (uit de New York Times) dat hierboven bij is gevoegd is bijzonder misleidend: er staan geen nederzettingen met hun ontsluitings wegen op aangegeven.Update 14/3/10

Dat de huidige Israëlische regering niet van plan is serieus te onderhandelen met de Palestijnen is de afgelopen week weer gebleken door de aankondiging dat zij 1600 woningen gaat bouwen in de bezette gebieden. Juan Cole bericht hier over en heeft een kaart waaraan goed te zien is waarom de onderhandelingen maar niet vorderen.


De kolonisatie van de veroverde gebieden gaat gewoon door, geen Obama en geen Europese regering die er wat aan wil doen.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP