De generaals en de burgers

>> Saturday, June 26, 2010

Ik ben ook dit weekend nog druk met andere zaken en heb niet meer de energie en de tijd om een mooie stukje te schrijven. Aan onderwerpen echter geen gebrek.

Bijvoorbeeld de loslippige generaal die niet genoeg krijgt van oorlog, maar dat van zijn baas maar tot 2011 oorlogje mag spelen.

Veel respect voor zijn bazen heeft hij niet:

Now, flipping through printout cards of his speech in Paris, McChrystal wonders aloud what Biden question he might get today, and how he should respond. "I never know what's going to pop out until I'm up there, that's the problem," he says. Then, unable to help themselves, he and his staff imagine the general dismissing the vice president with a good one-liner.

"Are you asking about Vice President Biden?" McChrystal says with a laugh. "Who's that?"

"Biden?" suggests a top adviser. "Did you say: Bite Me?"

Obama kon niet anders dan hem ontslaan: insubordinatie kan niet getolereerd worden. In eerste instantie lijkt dit verhaal te gaan over het primaat van de politiek boven de militairen. Dit is al een keer eerder gebeurd dat een generaal door zijn president werd ontslagen omdat hij te trigger happy was. Generaal MacArther wilde graag China aanvallen, desnoods met atoombommen. (Op 6:40 begint het deel over MacArhter):Maar het verhaal over de machtsstrijd tussen Obama en de militairen is misschien nog niet het hele verhaal. Jim Sleeper en David Seaton denken dat de militairen de bui allang zien hangen: dit is een onwinbare oorlog. Door de loslippigheid van McChristel heeft hij de president een reden gegeven om hem te ontslaan. Nu kan hij als burger de politieke strijd oppakken tegen Obama. Nu kunnen ze de Democraten er van beschuldigen dat zij door halfslachtigheid - te weinig troepen een deadline in 2011 - de oorlog heeft verloren. Hij zelf kan zijn handen in onschuld wassen.

Kijk ook nog eens naar deze discussie tussen Mariko Peters, die betoogt dat er een einde moet komen aan de oorlog, en Rob de Wijk die graag Obama wilde helpen. We zouden het haast vergeten, maar daarover is het kabinet gevallen.----
Update:
Een gepolijste versie van deze post staat op GeenCommentaar

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP