Nederland, (subprime) hypotheekland

>> Saturday, March 19, 2011

Volgens Ewald Engelen is er
[...] geen land in Europa met zo'n hoge hypotheekschuld als het brave Nederland. De totale omvang ervan is ongeveer zo groot als ons bruto nationaal product. Om precies te zijn 614 miljard euro. Dat komt neer op een schuldenlast van ruim 100.000 euro per persoon. Een beetje minder dan de private schuld in Ierland, en veel meer dan die van de Verenigde Staten (75.000 euro), het Verenigd Koninkrijk (47.000 euro), Duitsland, Frankrijk en België (alle drie rond de 45.000 euro).
[…]
Daar komt bij dat Nederlandse banken zonder dat u het wist een securitisatiemachine van welhaast Anglo-Amerikaanse proporties hebben opgezet. Ja, u leest het goed. Wat in de Verenigde Staten een mondiale financiële meltdown heeft veroorzaakt - het bijeenvegen, verpakken, trancheren en doorverkopen van hypothecaire leningen - gebeurde en gebeurt ook in Nederland op grote schaal. Nederland is na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de grootste markt voor verpakte hypotheekobligaties. Ongeveer een derde van onze hypotheken is door banken als ABN Amro, ING en Rabobank doorverkocht aan Amerikaanse, Britse en Duitse institutionele beleggers. Zonder u daarvan te verwittigen. Met dank aan De Nederlandsche Bank en het parlement, die dat in 2004 hebben mogelijk gemaakt.
Groene Amsterdammer 17/3/11, Ewald Engelen Apocalyps (Deze week nog te koop op dode bomen of – alleen voor abonnees - op electronen).

Wij mogen graag neerbuigend doen over hebzuchtige Amerikanen die de door hun inhaligheid de kredietcrisis verzaakt zouden hebben, of de luie Zuid-Europeanen die het er goed van nemen op kosten van de hard werkende Duitsers en Nederlanders, maar o wee als straks die bel wordt doorgeprikt. Rutte en Verhagen, geholpen door Wilders zijn al vast bezig om de geluksmachine uit te zetten, dus veel opvang zal er dan niet meer zijn als dit doemscenario waarheid blijkt te worden.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP