Een huwelijk voor iedereen

>> Sunday, February 3, 2013

In Buitenhof van vandaag (35") ging het heel even over het homohuwelijk. In Frankrijk is men namelijk bezig met het huwelijk voor iedereen, ook wel het homo huwelijk. Petra Stienen zegt het heel goed: het huwelijk voor iedereen. Tot Petra's verbazing ligt dit ook in Europa nog erg moeilijk. In Frankrijk zijn meer mensen de straat op gegaan om hier tegen te demonstreren dan tegen de economische maatregelen van Hollande. En inderdaad, het is onbegrijpelijk: waarom zouden mensen daar tegen zijn? Waarom zou je mensen het geluk van een huwelijk onthouden? Men zal liefde toch niet willen verbieden? Want daar gaat het toch om bij het moderne huwelijk: een publieke status geven aan een verbintenis die twee mensen met elkaar aangaan omdat ze van elkaar houden. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving zegt men wel.

Maar juist die mensen die dat belangrijk vinden zijn vaak tegen. Hoe kan dat? Zoals ik dat pleeg te doen twitterde ik dat tijdens de uitzending:

Ik kreeg onmiddellijk reacties terwijl ik niet eens zo veel volgers heb. Daaronder waren retweets van mensen die het er mee eens zijn, maar ook kritische reacties. Ik pak er een uit, omdat het laat zien waar het probleem zit. Helena Jacobs reageerde op mijn tweet als volgt:
Op mijn vraag door wie dat voorbehoud dan gemaakt wordt, antwoordde zij iets anders dan ik had verwacht:
Wat hier fout gaat is dat zij normaal met normatief met elkaar verward. Vergeet even het homohuwelijk en laten we iets neutraals nemen, iets dat normaal is. Bijvoorbeeld in deze zin: het is normaal dat mensen twee benen hebben. Klopt toch nietwaar? Ja er zijn mensen die er maar één, of zelfs helemaal geen een hebben. Niemand zal daar een normatief oordeel aan koppelen. Het behoeft geen betoog dat mensen met één of zonder benen geen zijn slechte mensen zijn. Toch doet Helena (en velen met haar) dat wel als het gaat om het huwelijk: de meeste huwelijken worden gesloten door mensen van verschillend geslacht. Dat is normaal. Maar net zoals mensen die niet twee benen hebben geen slechte mensen zijn, zijn huwelijken tussen mensen van het zelfde geslacht daarom nog geen slechte huwelijken.

Voor U is dit natuurlijk allemaal gesneden koek en vertel ik niets nieuws, maar dit inzicht is nog niet doorgedrongen tot iedereen, inclusief de Paus. Daarom spel ik het hier nog maar een keer uit.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP