Duitse efficientie

>> Wednesday, July 31, 2013

Nieuwsuur van afgelopen Dinsdag had item over Duitse AOW - die niet bestaat. 'Werken tot je er bij neervalt' inderdaad.

Ik wist al dat de lonen er relatief laag zijn - zo is er bijvoorbeeld ook geen minimumloon - maar dit wist ik nog niet. Mensen van in de 70 moeten nog gewoon werken om rond te komen. AOW is er niet. Werken bij de pomp, schoonmaken, en dergelijke.

Het is niet het hele verhaal natuurlijk, maar het is een onderdeel van de crisis die zich momenteel in Europa voltrekt. De Duitsers doen het zo goed omdat ze "efficiënt produceren", maar wat betekent dat? Dat is niet alleen maar alles snel, en gründlich doen, maar ook hoge productie tegen lagen kosten, c.q. lage lonen, en zoals hier te zien is, ook gewoon afzien van een fatsoenlijke regeling voor bejaarden.

Wat in Duitsland werkt moet ook voor anderen landen kunnen werken is het idee van de regerende elite in Nederland en Duitsland, en veel andere Europese landen. Als we zo doorgaan in Europa en de euro niet uit elkaar valt, zal dit ons voorland worden. Als de euro wel uit elkaar valt - dan weet ik het niet, maar dan gaan we nog interessanterder tijden te gemoed.

Dit is een aflevering van een serie in Nieuwsuur. Zeer het bekijken waard dus.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP