De asymetrische oorlog en Team Chicago

>> Monday, February 8, 2010

Het volgende is "asymmetrische oorlogvoering": in de nacht van 9 en 10 juni 2006 hebben 3 mannen in Guantanamo Bay, de Amerikaanse offshore gevangenis op het eiland Cuba, tegelijkertijd zelfmoord gepleegd door zichzelf op te hangen. Dit was volgens Admiraal Harry Harris geen wanhoopsdaad maar een daad van “asymmetrische oorlogvoering”. Het was hen namelijk om de PR te doen. Een van de gevangenen was onschuldig bevonden en zou binnenkort vrijgelaten worden.

Naar deze zaak is uiteraard onderzoek gedaan door de autoriteiten:

[…]the three men — not in adjoining cells — braided a noose from their sheets or clothing, attached them to the top of a wire mesh wall, hung sheets to prevent the guards seeing into their cells, bundled other sheets up to make it look as if they were in bed, bound their own hands and feet, tied cloths over their faces like a mask to muffle any sound they might make as they died, then climbed onto their sinks, or by some other means hanged themselves, swinging there for two full hours before being found. When discovered, the military said that rags were stuffed down their throats. They claimed these were the remnants of the cloth masks which had been “inhaled as a natural reaction to death by asphyxiation”.
Dit is gebeurd in een zwaar bewaakte gevangenis, waarin gevangen elke 10 minuten worden gecontroleerd. In het betreffende deel van de gevangen is zijn 10 bewakers voor 28 gevangenen. Toen de lichamen van de 3 mannen werden vrijgegeven voor begrafenis door de familie bleek dat deze niet compleet waren: strottenhoofd, hart en nieren waren verwijderd waardoor het niet mogelijk was om de doodsoorzaak (ophangingen) te controleren. Onder bewakers is het algemeen bekend dat deze drie mannen, mogelijk onschuldig, geen zelfmoord hebben gepleegd – sorry, “asymmetrische oorlog”- maar zijn doodgemarteld.

Een van de bewakers, sergeant Joe Hickman, heeft nadat Obama president was geworden – onder Bush was dit zeker zinloos geweest – deze onregelmatigheden gemeld bij het Amerikaanse departement van Justitie. Wat doet de nieuwe minister van Justitie, Holder? Niets. Een jaar nadat Hickman de zaak heeft gemeld wordt de zaak gesloten. Te weinig bewijs. Het is blijkbaar, ook voor Obama en Holder niet mogelijk om een onderzoek te doen naar de misdaden begaan door de vorige regering Bush/Cheney. Na 1 jaar begint steeds meer duidelijk te worden dat het "Chicago team" het niet zo goed doet.

Lees meer bij Harpers Magazine: The Guantánamo “Suicides” van Scott Horton

Momenteel is er weer volop discussie over de vraag of wij in Afghanistan moeten blijven. Het minste wat onze regering kan doen de voorwaarden stellen dat dit soort zaken worden opgehelderd. Het kan niet zo zijn dat wij samenwerken met een land dat oorlogsmisdaden pleegt en gevangenen martelt. Een van de mannen was een jongen van 17 jaar toen hij werd gearresteerd en was waarschijnlijk onschuldig.
---
Update 9/2: correcties
Update 16/2: Dat Team Bush een stelletje oorlogmisdadigers zijn wisten we al, maar nu geven ze het ook zelf toe. Het blijkt dat Dick Cheney met zoveel woorden heeft toegegeven - in het "Buitenhof" van ABC This Week - dat hij voor het martelen van gevangenen was:

CHENEY: I was a big supporter of waterboarding. I was a big supporter of the enhanced interrogation techniques that...

KARL: And you opposed the administration's actions of doing away with waterboarding?

CHENEY: Yes.

Andrew Sullivan schrijft naar aanleiding hiervan dat Eric Holder, de minister van justitie nu voldoende reden heeft - en volgens internationale afspraken zelfs verplicht is - om Cheney te vervolgen voor oorlogsmisdaden.

Ik heb weinig hoop dat Team Chicago er wat mee zal doen.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP