Wat je zegt ben je zelf

>> Tuesday, March 16, 2010


Update 22/3/10
Update 24/3/10
Als kinderen onder elkaar scholden we elkaar wel eens uit. Ik zal de infantiele beschuldi-gingen  die we gebruikten hier maar niet herhalen, behalve het weerwoord dat we vaak klaar hadden: wat je zegt ben je zelf. Ik moest hieraan denken toen ik deze post van Michael van der Galien op De Dagelijkse Standaard vond: het ware gezicht van links.
Maar eerst wat geschiedenis

ACORN
De Amerikaanse groep ACORN (Association of Community Organizations for Reform Now) is een organisatie van opbouw-werkers die als doel heeft arme Amerikanen aan werk te helpen, een huis, een opleiding en tijdens verkiezingen mensen motiveert om te gaan stemmen. ACORN wordt al jaren door rechtse actievoerders beschuldigd van verkiezingsfraude. Vorig jaar september kwam zij weer in het nieuws toen bleek dat medewerkers van ACORN juridisch advies hadden gegeven aan een pooier met zijn als hoer acterende vriendin. Dit bleek een sting-operatie te zijn van James O’Keef. Met zijn vriendin is hij meerdere ACORN kantoren afgelopen om te informeren naar de mogelijkheden om geld te verdienen met een bordeel. Hij in zogenaamde pooier outfit: een bont-cape, fedora en wandel stok. Hannah Giles, zijn vriendin, was natuurlijk passend schaars gekleed. Het komische resultaat kan op YouTube bekeken worden. ACORN exposed.


Vanaf dat moment was James O’Keef is de Gunter Wallraff van conservatief Amerika. Zo verscheen hij  bijvoorbeeld in vol ornaat op Fox News:

Over ACORN is in Amerikaanse conservatieve kringen veel te doen geweest. Volgens Republikeinen is zij een radicaal linkse groep die op grote schaal stembusfraude pleegt. Nu is het natuurlijk niet verwonderlijk dat een dergelijke actiegroep op weinig bijval kan rekenen van de Republikeinen als zij stemmen werft onder arme, vooral zwarte Amerikanen, waarvan natuurlijk verwacht kan worden dat deze juist op Democraten gaan stemmen. Al jaren lang wordt nu door rechtse actiegroepen actie gevoerd tegen ACORN. Regelmatig waren er dan ook beschuldigingen tijdens en na de verkiezingscampagne gericht aan het adres van ACORN. Deze acties zijn zo succesvol dat een meerderheid van het publiek denkt dat dankzij fraude van ACORN Obama de verkiezingen heeft gewonnen. Nog nooit is er iets bewezen van deze beschuldigingen.

Groot was dan ook de triomf
vorig jaar toen James O'Keefe en Hannah Giles het ware karakter van deze groep eindelijk voor de buitenwereld aan konden tonen door met een geheim camera te filmen in de kantoren van deze actiegroep. Eindelijk gerechtigheid. Men stelde zelfs al voor om O’Keefe en Giles te nomineren voor de Pulitzerprijs voor jour- nalistiek. Een en ander had ook vervelende gevolgen voor ACORN: de Bank of America brak het contact af, en het Congress (met Democraten in de meerderheid!) besloot de overheidssteun voor ACORN per onmiddellijk stop te zetten.

Een eerste barst in de roem werd zichtbaar bij de voorbereidingen trof voor zijn volgende actie. O’Keefe werd gearresteerd bij een poging tot inbraak in het kantoor van Mary Landrieu, Democraat en Senator voor Louisiana. [1]  De definitieve ontmaskering van O’keefe volgde daarna snel door het werk van blogger Brad Friedman: het blijkt dat O’Keef tijdens het bezoek aan de ACORN kantoren helemaal geen pooier kostuum heeft gedragen. Ook was Hanna veel minder sexy gekleed als in de intro en bij de aftiteling van de video wordt gesuggereerd. Het blijkt dat de video’s op maat gesneden zijn om het verhaal van “de pooier en zijn hoer zoeken advies” geloofwaardig te maken. In werkelijkheid waren ze decent gekleed en deed O”Keef zich voor als student die advies zocht voor zijn vriendin die hij wilde helpen en, heel vervelend allemaal, werkzaam was als prostituee.[2]. Door creatief edit werk was er een heel ander verhaal van gemaakt.

Een koekje van eigen deeg
Tot zover de achtergrond. Ik volg deze ACORN geschiedenis al enige tijd maar ik had de post van Michael van der Galien gemist: Het ware gezicht van links. De aanleiding voor Michaels post is het commentaar van een lezer die zich boos maakt over een plagerijtje Joshua. Deze had elders beweerd dat “nu de Partij van de Arbeid kapot is, gaan we D66 afbreken”. Het is dom om je over zoiets kinderachtigs boos te maken en Michael maakte het met een-tweetje met Joshua af door zijn mening eens goed te luchten over links. Volgens Michael laat links hier haar ware aard zien. De ware aard van links is namelijk dat zij werkt volgens Saul Alinsky's Rules for Radicals. Michael schrijft:
Natuurlijk gelooft links eigenlijk helemaal niet in politiekecorrectheid. Het is gewoon één van de wapens die ze tegen rechts gebruiken. Als goede leerlingen van Alinsky doen ze er alles aan om rechts in het verdomhoekje te zetten en als ’nites [sic] ontziende gedachtencriminelen ’ neer te zetten terwijl in feite zij, niet wij, de Macchiavellistische politiek geperfectioneerd hebben.
[opsomming van de Alinsky regels]
Bovenstaande is natuurlijk buitengewoon vervelend voor fatsoenlijke mensen als u en wij, maar er is ook goed nieuws. Het blijkt namelijk dat we de rollen heel gemakkelijk om kunnen draaien. Zo gaf Andrew Breitbart links de afgelopen weken bijvoorbeeld een koekje van eigen deeg. Het gevolg: ACORN, een organisatie die Alinksy’s regels zo ongeveer als huisbijbel hanteert, is ten dode opgeschreven.
Wie deze droevige geschiedenis van ACORN een beetje heeft gevolgd kan de ironie hiervan niet ontgaan: niet links (lees het commentaar van Han van der Horst bij dezelfde post over het gebruik van deze term) maar rechts is bedreven in de toepassing er van de regels voor radicalen - rechts radicaal dan. Ik herhaal ze hier nog maar even (uit de post van Michael, zijn commentaar heb ik weggelaten):
Regel 1 Macht is niet wat je hebt maar wat de vijand denkt dat je hebt.
Regel 2 Ga nooit buiten de expertise van je eigen mensen en probeer altijd buiten de expertise van je vijand te gaan.
Regel 3 Dwing de vijand zich aan zijn eigen regels te houden
Regel 4 Maak je vijand belachelijk wanneer je maar kan.
Regel 5 Een goede tactiek is er één die je eigen mensen leuk vinden om uit te voeren.
Regel 6 Blijf de druk op de ketel houden, geef de vijand nooit de gelegenheid bij te komen.
Regel 7 De bedreiging is vaak angstaanjagender dan het ding zelf.
[Regel 8?] De belangrijkste: Kies het slachtoffer, bevries het, isoleer het, personificeer het en polariseer het.
Ik laat de invuloefening over aan de lezer. Natuurlijk is niet ACORN de radicale organisatie maar het zijn de rechtse actievoerders die blijk geven goede leerlingen te zijn van Alinsky door als niets onziende cynische gedachtencrimelen fatsoenlijke mensen zoals u en ik te bedriegen. Niet alle regels zijn op deze zaak goed toe te passen, maar zeker regel 4, 5, 6 en 7 en 8 kunnen regelrecht toegepast worden op de campagne die tegen ACORN wordt gevoerd.[3]
Wat je zegt ben je zelf
Met je kop door de helft
Met je kop door de muur
Ben je morgen lekker zuur

----
Update 18/3/10 storende fout gecorrigeerd: dat "zwarte Amerikanen ...niet op Democraten stemmen" moet natuurlijk zijn "juist op Democraten stemmen".
----
Update 22/3/10 TPM meldt dat de landelijke organisatie van ACORN als gevolg van de problemen wordt opgeheven. O'Keefe krijgt toch zijn.
----
Update 24/3/10Brad Friedman meldt nogmaals voor alle duidelijkheid dat O'Keef zich niet als pooier heeft voorgesteld. Maar de New York Times - de veelgeprezen "liberal" kwaliteitskrant - weigert deze fout toe gegeven. Wie zeggen ook al weer altijd dat de media zo op de hand van links zijn? De landelijke organisatie van ACORN is inmiddels failliet. En zie ook deze cartoon van Tom Tomorrow.

----
Noten
[1] Er is nog veel meer over deze zaak te melden. Over het gedrag van de New York Times die vorig jaar september het bericht plaatste dat O’ Keef zich als pooier voordeed en de kantoren van ACORN bezocht om advies te vragen. De NYT weigert nu echter een correctie te publiceren. Lees BradBlog hierover. De reden: The story says O'Keefe dressed up as a pimp and trained his hidden camera on Acorn counselors. It does not say he did those two things at the same time.
En zie ook deze post over over de moderene mogelijkheden om video te editten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is veel betekend dat O’Keefe het ruwe video materiaal dan ook nog steeds niet openbaar heeft gemaakt.
[2] Landrieu is 2005 nog in Nederland geweest na de stormramp Katrina om te kijken hoe wij dijken bouwen.
[3] Ik heb nog geen berichten gezien over de recente ontwikkelingen rond ACORN en James O’Keefe op De Dagelijkse Standaard. Ik heb alleen posts van vorig jaar gevonden.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP