Een thuisland voor de Palestijen

>> Monday, May 31, 2010

Op dit moment is net bekend hoe het is afgelopen met de vloot van zes tot acht schepen met hulpgoederen onderweg naar Gaza: in ieder geval één schip is geënterd door het Israëlische leger, ook zijn er doden gevallen. Deze tocht had natuurlijk vooral een symbolische betekenis omdat men maar een beperkte hoeveelheid goederen kan mee nemen. Israël was nooit van plan om de vloot door te laten. Als het aan Israël ligt, blijven de grenzen van Gaza gesloten. Ook via de zee is de Gazastrip geblokkeerd, niet alleen voor hulpgoederen maar ook voor de visserij. Het is verboden om meer dan vijf kilometer uit de kust te varen. Dit is bijzonder schrijnend omdat er door de blokkade een groot tekort is aan vers voedsel.

De Gazastrook is sinds 2007 volledig afgesloten van de buitenwereld nadat Hamas door een staatsgreep aan de macht kwam. Israël beweert dat de afsluiting nodig is om te voorkomen dat Hamas wapens kan aanschaffen. Niet alleen is de blokkade weinig effectief – Hamas komt toch wel aan wapens door smokkel – het is ook contraproductief omdat de bevolking er onder lijdt. Vooral kinderen lijden aan ondervoeding omdat er te weinig (vers) voedsel is.

Zuid-Afrika
De manier waarop Israël omgaat met Gaza, waarbij het een etnische bevolkingsgroep opgesloten houd in een afgezonderd deel van het land, dat niet soeverein is, doet denken aan de thuislanden van Zuid-Afrika. Het heeft er niets mee te maken maar helemaal toevallig is het niet dat Israël ooit goede connecties had met Zuid-Afrika. In de jaren 70 toen de apartheid op haar hoogtepunt was en Zuid Afrika werd geregeerd door de blanke boeren was er een innige band tussen de twee landen. In die tijd heeft Shimon Peresh aan Zuid Afrika kernwapens te koop aangeboden. Uiteindelijk heeft Zuid Afrika die niet gekocht, maar er was altijd een innige band tussen Israël en het apartheidsregime van Zuid-Afrika.Een ander weinig bekend feit is dat de staatsgreep waardoor Hamas aan de macht is gekomen een tegencoup was. De burgeroorlog, die werd gewonnen door Hamas, is namelijk uitgelokt door een geheime operatie van de Amerikanen. Deze hoopten door in het geheim Fatah soldaten te trainen en te bewapenen een coup tegen democratisch gekozen Hamas-regering te forceren. Dit is dus op een afschuwelijke manier mislukt en sindsdien zit Gaza op slot.

Straf
Als straf voor het steunen van Hamas worden nu 1,5 miljoen mensen gevangen gehouden op een klein gebied. De jeugd die daar opgroeit, leert dagelijks hoe het is om te leven onder Israëlische dreiging en bezetting. Wie dan verrast is over de haat voor Israel is naïef. Dit is de ideale voedingsbodem voor Hamas en andere fundamentalistische organisaties om nieuwe aanhang te rekruteren. Sinds 2007 is de de situatie dramatisch verslechterd, vooral door de strafexpeditie van Israel tegen Hamas, de operatie Cast Lead, waarbij veel schade is aangericht aan de infrastructuur in Gaza. Door de blokkade – waardoor maar op zeer beperkte schaal bouwmateriaal kan worden geïmporteerd – is er nog weinig terecht gekomen van heropbouw.

U kunt de vloot van de Free Gaza Movement volgen op twitter Een goede website met meer achtergronden over Gaza en Israël is Mondoweiss.


CC foto: Free Gaza
Cross posted op De Jaap en GC

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP