Onbegrijpelijke prioriteit

>> Wednesday, June 1, 2011


Ik lees in de krant vandaag, onder de kop "Comazuipen neemt toe, reden is onduidelijk" het volgende nieuws:

Het aantal tieners dat een alcoholvergiftiging oploopt, was vorig jaar hoger dan in 2009. De jongste was elf, de oudste zeventien. Gemiddelde leeftijd: ruim vijftien jaar.

Het is niet zo duidelijk hoe dat komt, hoewel? Misschien toch wel:
Volgens Joris van Hoof, onderzoeker aan de Universiteit Twente, is er geen duidelijke verklaring voor de sterke toename van zogenoemde ‘comazuipers’. „Maar wat we wel weten is dat minderjarigen heel makkelijk aan alcohol kunnen komen.”

Bij eerder onderzoek stuurde Van Hoof vijfduizend 15-jarigen naar de winkel om alcohol te kopen. Meer dan de helft werd niet om identificatie gevraagd. Vier van de vijf konden volgens hem gewoon inkopen doen. „Supermarkten zijn de zwakke schakel”, zegt hij. „Ze mogen geen zwak- alcoholische drank aan jongeren onder de zestien verkopen en geen sterke drank aan jongeren onder de achttien. Onze ervaring is dat de wet op dit punt niet goed wordt nageleefd.”

Kinderen kunnen makkelijk aan drank komen omdat de wet niet goed wordt nageleefd is blijkbaar de verklaring. De regering is daarentegen wel bezig met het maken van een pasjes systeem voor coffeeshops. Alleen Nederlanders mogen van haar nog stoned worden. Als je hier niet woont en alleen maar op bezoek bent, jammer dan, koop het maar op straat bij een dealer, wat de overlast op straat alleen maar zal vergroten.

Goed beschouwd is het dus helemaal niet onbegrijpelijk waarom kinderen van 11 jaar zichzelf dood kunnen drinken. Nee, wat ik niet begrijp is waar onze prioriteiten liggen. Waarom wordt het voor volwassen mensen moeilijk gemaakt om wiet te kopen terwijl kinderen van 11 jaar blijkbaar nog steeds makkelijk aan drank kunnen komen? Voor de volwassenen wordt een wet gemaakt, maar voor de kinderen wordt een bestaande wet niet gehandhaafd. Voorstellen om de minimum leeftijd om drank te mogen kopen te verhogen en zo handhaving van de wet eenvoudiger te maken, worden afgewezen. Het zijn voor mij onbegrijpelijke prioriteiten. Of, nee wacht, toch ook weer niet, aan de verkoop van alkohol aan minderjarigen wordt geld verdiend. Dáár ligt onze prioriteit blijkbaar: niet de dominee regeert ons land maar de koopman.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP