Indoctrinatie

>> Friday, October 28, 2016

Barbie (Bron:  Andreas Matern  (CC BY 2.0) )

Op ARTE de documantaire Prinzessinnen, Popstars & Girl Power gezien over de meisjescultuur die door bedrijven wordt gebruikt om de omzet te verhogen en van meisje roze prinsesjes maakt. Blauw is jongen, Roze is meisje. Niemand weet wanneer dat zo is geworden, want in de Middeleeuwen was het omgekeerd: blauw stond voor Maria, en rood of roze voor jongens.

Al op heel jonge leeftijd wordt meisje ingeprent wat ze moeten doen om mooi te zijn en hoe belangrijk dat is. Een vergelijkbaar verhaal is waarschijnlijk ook over jongetjes te vertellen. De meisjes wordt geleerd dat schoonheid macht is, schoonheid maakt je beroemd, rijk en geliefd. Meisjes kunnen kiezen uit twee types: madonna (Barbie) of hoer (Miley Cyrus). Andere kleuren of levensstijlen zijn er niet.

Deze indoctrinatie is zo intens en alomvattend dat een vergelijking met staatspropaganda uit het midden van de vorige eeuw op zijn plaats is. Begrijp me niet verkeerd: dit is zonder de bloedige boodschap en het is geen politiek. Wat het volgens mij laat zien is dat de neoliberale machtsovername compleet is. We hebben geen controle meer over ons zelfbeeld, onze cultuur wordt gevormd door de commerciële belangen van grote internationale corporaties als (in dit geval) Walt Disney, Mattel. Er is geen dreiging van geweld maar het is evengoed indoctrinatie die overal aanwezig en onontkoombaar is.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP