Quote du jour | Een verouderde staatsvorm

>> Saturday, July 9, 2016

Deze post is eerder verschenen als Quote du Jour op Sargasso.

“Diese veraltete Staatsform braucht kein Mensch mehr. Also: Weg mit dem Drecks-Gangster-Pack [das uns im Moment regiert].”
Deze woorden werden uitgesproken door een spreker, direct nadat een vertegenwoordiger van de “Duitse PVV”: Alternative fur Deutschland, Roland Ulbrich, een speech had gehouden. (*) Met 'verouderde staatsvorm' bedoelt hij de parlementaire democratie. Waardoor deze vervangen moet worden is niet duidelijk, maar het gaat niet om invoering van een districtenstelsel. Hij wil een soort Nürnberg tribunaal om de 'volksverraders' te berechten.

Hoewel het in Duitsland economisch beter gaat dan in de meeste andere Europese landen is er toch veel onvrede. Steeds meer Duitsers voelen zich niet meer vertegenwoordigd door hun regering die bestaat uit een coalitie van sociaal democraten (SPD) en conservatieven (CDU/CSU). Extreem rechts is nog zwak, maar het is te gemakzuchtig om en hen af te schrijven als een club idioten, zo stelt de auteur van het artikel waar ik dit citaat vond, Paul Simon. De AfD heeft goed gescoord bij de deelstaatverkiezingen in april dit jaar.

De overeenkomst met Nederland is treffend, want ons land wordt ook geregeerd door een coalitie van conservatieven en links. Ook bij ons is de regerende elite voorstander van meer globalisering door verdragen zoals TTIP. In beide landen is het beleid gebaseerd op het idee dat een land een winkeltje is dat zijn producten alleen kan verkopen door te bespraren op kosten. Daarom is het economisch beleid gebaseerd op loonmatiging en hervormingen: meer markt en minder staat. Dit gaat ten koste van "het personeel": de eigen burger.

Nederland en Duitsland dwingen dit beleid af in heel Europa en bijna overal wordt dit gesteund door centrumlinkse partijen. Het resultaat is dat in in heel Europa het gevoel steeds sterker wordt dat democratie vooral iets is voor de elite die de winst opstrijkt. Morgen is het weer 5 mei, maar herdenken is hypocriet zolang men deze reële bedreiging van onze vrijheid niet wil zien.

Update: zie comment 37

(*) Update, 6 mei 2016. Tekst is gecorrigeerd. In het commentaar meldt de auteur Paul Simon van het artikel waaruit ik het citaat heb, dat niet Roland Ulbrich, maar de spreker na Ulbrich, deze woorden heeft gesproken. De AfD zal zelf nooit dergelijke expliciet, antidemocratische uitspraken doen. Het feit dat Ulbrich op een bijeenkomst spreekt waar dit soort uitpraken wordt gedaan is echter veel betekenend.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP