Big Brother KPN

>> Sunday, May 15, 2011


In de strijd om het hoofd boven water te houden maakt de KPN het nu wel heel bont want zij wil al uw mobiele internetverkeer gaan inspecteren, zo bericht de NRC. KPN gaat dat doen omdat zij wil weten wat u met uw internetverbinding doet. Bent u aan het e-mailen, bezoekt u websites of misschien wilt u telefoneren? Het bedrijf wil deze gegevens in de toekomst gaan gebruiken om een apart tarief voor bepaalde internet diensten, zoals Skype, te gaan heffen.

Bits of Freedom stelt dat dit een regelrechte inbreuk is op de Wet bescherming persoonsgegevens en de strafrechtbepaling die het afluisteren en aftappen van communicatie verbiedt.

Dit is bovendien een regelrechte aantasting van het principe van de netneutraliteit: netneutraliteit garandeert dat het medium internet niet gecontroleerd kan worden door overheden of bedrijven, maar dat iedereen in de wereld die is aangesloten op het net vrij informatie kan uitwisselen met iedere connectie. De definitie van netneutraliteit is simpelweg dit:

If I pay to connect to the Net with a certain quality of service, and you pay to connect with that or greater quality of service, then we can communicate at that level.

Voor de meeste andere media moet u per verbinding betalen: soms is dat per gesprek (telefoon), soms per kanaal (TV, Radio op de kabel) of per object: kranten, boeken en tijdschriften. Het unieke van internet is dat dit niet meer nodig is: zodra u verbinding heeft bent u verbonden met ieder ander op het net: een familielid dat is geëmigreerd naar Canada, grote bedrijven als Google en Microsoft, en elke andere informatiebron, zoals bijvoorbeeld deze website. U kunt via Skype bijna gratis bellen naar Canada, u kunt lezen over protestacties tegen de plaatselijke dictator en met eigen ogen zien of lezen hoe de geheime politie schiet op ongewapende burgers, maar u kunt ook gewoon naar mooie muziek luisteren. Dit is een doorn het oog van dictators en sommige (media-)bedrijven: Bedrijven omdat het bijna onmogelijk is om nog geld te verdienen aan informatie en dicatators omdat zij geen controle meer hebben over de informatie. Informatie is op internet vrij beschikbaar voor iedereen die een internetverbinding heeft.

Wat KPN wil is dat u voor elke handeling die u doet op internet apart moet gaan betalen: de verbinding met het Net is dan niet meer vrij, maar gekwalificeerd en KPN gaat bepalen hoeveel u moet betalen voor welke verbinding. Om dit technisch te kunnen doen moet zij al uw internet data inspecteren (dit heet Deep Packet Inspection - elk pakketje dat u verstuurd of ontvangt wordt opengemaakt om te kijken of u nog wel aan de betalingsvoorwaarden van KPN voldoet.

Wat is er toch gebeurd met dit bedrijf dat voortkomt uit de PTT in de goede oude tijd toen het briefgeheim nog heilig was en waarvan we wisten dat dit alleen door bezetters en dictators werd geschonden, maar toch niet in Nederland?

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP