Ruziemaken met Cassius Catastrofus

>> Saturday, May 14, 2011

Eergisteren zette ik de TV aan viel midden in de discussie met Mei Li Vos zonder dat ik wist waar het over ging. Ja ruzie met Geert Wilders, wat is er nieuw? Al snel vond ik de aanleiding. Vos betoogt op Joop dat de PVV niet waardig is om aanwezig te zijn bij de 4 mei herdenking want in het partijprogramma staat dat zij op 4 mei:

de slachtoffers van het (nationaal) socialisme herdenken
Mijn eerste gedachte was: Mei Li Vos is in de val gelopen. Zij doet precies wat Wilders en Bosma willen: die provoceren door gemene insinuaties te doen, die net op of over de grens van het betamelijke zijn.
In eerste instantie denk je dat de schrijver van de PVV-teksten, Martin Bosma, de zoveelste tekstuele provocatie heeft gedaan. Wat is er makkelijker scoren als socialistenhater dan het woord ‘nationaal’ tussen haakjes te zetten? Filosoof Rob Riemen signaleerde het ‘woordgrapje’ al vroeg in zijn boek ‘De eeuwige terugkeer van het fascisme’, maar bijna iedereen heeft er vorig jaar overheen gelezen. De PVV presenteerde haar programma op 23 april, en op 4 mei vorig jaar zat ik in de Nieuwe Kerk naast Fleur Agema, de nummer twee op de lijst. Ik wist toen niet dat zij wat anders zat te herdenken.

Een ander recent voorbeeld is de felicitatie van Geert Wilders aan de PvdA, die jarig is:
,,Gefeliciteerd Job met de 65e verjaardag van de PvdArabieren. Jullie gaven NL massa-immigratie en importeerden velen kanslozen en criminelen.
Het is het soort van gedrag dat ik goed ken uit mijn jeugd uit een Asterix en Obelix album van René Goscinny en Albert Uderzo: De Intrigant. Dit verhaal gaat over Cassius Catastrofus, een man die leeft van tweedracht. Overal waar hij komt weet hij de mensen aan het ruzie maken te krijgen en hij wordt daarom door Julius Caesar - altijd op zoek naar iets dat op kan tegen de toverdrank van de Druïde - ingezet als geheimwapen tegen de Galliërs.

De manier waarop Catastrofus te werk gaat verschilt niet van Wilders en Bosma, op de zelfde "subtiele"manier - door iets te suggereren - weten ze de mensen aan het ruzie maken te krijgen. En het lukt ze, met gemak. Ik stel me zo voor dat ze na zo'n geslaagde actie gniffelend toekijken, en tegen elkaar zeggen: "Zie je wel, lukt altijd!".

Er is geen (linkse) toverdrank die is op gewassen tegen deze strategie. Alleen eensgezindheid, en een beetje nadenken kan helpen. Uiteindelijk loopt het natuurlijk slecht af met de Intrigant: aan het einde van het verhaal wordt hij veroordeeld tot de Leeuwen. Hoewel, zelfs de leeuwen krijgen ruzie.

Kijk zelf:


0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP