Deregulatie

>> Sunday, May 10, 2009

William Black
9 mei 2009
GridTV

Om de een of andere reden is het in de mode geraakt om alles wat van de staat komt als verwerpelijk te beschouwen. Sinds de neoliberale stoottroepen de overhand kregen - Ronald Reagan, Margret Tatcher - is men bezig om alles wat overheid is verdacht te maken. Het resultaat is privatisering en deregulatie.

Neem bijvoorbeeld de regering Obama: ook zij is tegen het "nationaliseren van banken" (dat is de term die door de tegenstanders wordt gebruikt, maar het is dit gewoon een faillissement of in het engels "receivership") want dan zouden ze banken moeten laten besturen door bureaucraten. In het hedendaagse Amerika is dat net zoiets als het het laten besturen van een slachthuis door vegetariërs. Bureaucraten zijn per definitie op zijn best "competent", maar een bank besturen, nee...

William Black legt uit dat dat om twee redenen onzin is: ten eerste is door de regering Bush er alles aan gedaan om deze stellen waar te maken door mensen te benoemen die niet om kwaliteit maar om loyaliteit waren geselecteerd. En, ten tweede: in het geval van een faillissement worden natuurlijk geen bureaucraten maar bankiers - competente bankiers - benoemd.

Black was ooit betrokken bij de regulatie Savings & Loans banken - een grote fraude zaak bij banken in de Reagan tijd, ook te danken aan deregulatie. Hij heeft een paar adviezen over hoe de huidige puinhopen opgeruimd moeten worden. In ieder geval niet door de veroorzakers van de problemen, Larry Summers en Timothy Geithner het te laten uitvoeren:

Kijk zelf:

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP