Oh Superman

>> Thursday, May 21, 2009

Als ik journalist was - en dus voor geld kan doen wat ik nu in de late en vaak ook vroege uurtjes van de dag uit liefhebberij doe, (ik ben maar een parasitaire blogger volgens Aart Brouwer) dan zou ik voornamelijk schrijven over de ontwikkelingen in Amerika. Waarom?

1. Er gebeurd zo veel. Na 8 jaar bijna misdadig beleid van de regering aldaar - en je kan zeker stellen "misdadig slecht beleid" dat is wat subtieler - gaat nu de beerput beetje bij beetje open. De walmen die we nu al zien doen vermoeden dat er een hele grote berg, broeiende stront licht te wachten.

2. De consequenties zijn groot. Ik lees vaak "als Duitsland niest dan zijn wij verkouden". Maar wat als Amerika ziek is? En niet een beetje ziek, maar lijdt aan een ernstige mentale ziekte? Goed ik overdrijf, maar kijk eens naar de oppositie partij, de GOP - Grand Old Party, daar is niets groots aan. De PVV en het CDA zijn er netjes bij. De Demokraten zijn ook een droevig stel. Defeatokraten zou een betere naam zijn voor deze partij.3. Gelukkig zijn de Amerikanen zelf ook de genen die dit signaleren. Alles wat ik leer over Amerika haal ik uit Amerikaanse blogs. Digby, Glenn Greenwald, Marcy Wheeler, Juan Cole om er maar een paar te noemen maar er zijn veel meer. Hen te lezen - is een genot op zichzelf. Ze staan niet voor niets in mijn blogrol.

4. Als ik met vrienden of collega's praat over deze zaken dan zijn deze verbaast over mijn opwinding hierover. Waarom maak je je zo druk? Liegen om een oorlog te beginnen, Martelen, Martelen om een oorlog te verantwoorden? Ach, ze blijven er lauw onder. Dat kan ik dus niet begrijpen. Ik weet wel dat in veel landen - ook democratieën - de politiek een cynisch bedrijf is, maar zo openlijk en bot als in Amerika, - het land dat ons heeft bevrijd van het Nazi juk, waar wij veel aan te danken hebben, de "politie agent" van de wereld, - nee dat laat mij niet koud. Oh Superman:5. De economie. De laatste 30-40 jaar is vanuit Amerika fanatiek het "vrije markt geloof" verspreid. Dat heeft ons ook bereikt en bepaalt ook hier ons denken. Het "markt denken" is tot alle hoeken en gaten door gedrongen in onze maatschappij, zodanig dat we ons niet meer kunnen voorstellen dat er ook andere systemen zijn. (en dan bedoel ik niet de karikatuur die "communisme" wordt genoemd).

Nogmaals Lauri Anderson met “From the air”:


Good evening.
This is your Captain.
We are about to attempt a crash landing.
Please extinuish all cigarettes.
Place your tray tables in their upright, locked position.
Your Captain says: Put your head on your knees. Your Captain says: Put your head on your hands. Captain says: Put your hands on your head.
Put your hands on your hips.
Heh heh.
This is your Captain-and we are going down.
We are all going down, together.
And I said: Uh oh.
This is gonna be some day.
Standby.
This is the time.
And this is the record of the time.
This is the time.
And this is the record of the time.
Uh-this is your Captain again.
You know, I've got a funny feeling
I've seen this all before.
Why?
Cause I'm a caveman.
Why?
Cause I've got eyes in the back of my head.
Why?
It's the heat.
Standby.
This is the time.
And this is the record of the time.
This is the time.
And this is the record of the time.
Put your hands over your eyes.
Jump out of the plane.
There is no pilot.
You are not alone.
Standby.
This is the time.
And this is the
record of the time.
This is the time.
And this is the record of the time.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP