Bent U ook een fascist?

>> Tuesday, September 29, 2009


Zie update
Stel een verdwaalde PVV-er leest de NRC en slaat open op Elsbeth Etty's interview van Rob Riemen. Eerst zal hij met gemengde gevoelens de titel lezen: Een gecorrumpeerde elite is gevaarlijker dan de politieke islam. [1] Zelf vindt hij namelijk beiden gevaarlijk, maar ja, wat is het gevaarlijkst? Geprikkeld door de stelling zal hij gaan lezen, maar al snel blijkt dat zijn vooroordeel over de linkse media ook nu weer waar is (bold face van mij):

Er zijn maar weinig mensen die hardop zeggen dat Wilders een fascist is. Waar baseert u dat op?

„Hij leidt geen democratische partij, maar een beweging zoals Mussolini en Hitler dat ook hebben gedaan. Ten tweede wet hij alles te herleiden tot één zondebok, de islam. En die zondebok moet ook het land uit, en Europa uit. Ook dat hebben we eerder meegemaakt. Hij doet een beroep op het Gesundes Volksempfinden. Dat berust op puur bedrog, want hij zal nooit iets kunnen oplossen. Ik begrijp niet waarom er met zoveel schroom wordt gesproken over het feit dat deze man een fascist is. Het fascisme heeft tal van verschijningsvormen. In Amerika manifesteert het zich als anti-zwart en diepreligieus, in West-Europa als seculier en anti-islam, in Centraal-Europa als katholiek en anti-joods. Het is flauwekul dat je Wilders geen fascist zou mogen noemen zolang hij ons niet de schetsen toont van de concentratiekampen die hij voor moslims op het oog heeft. Mussolini heeft ook geen concentratiekampen gebouwd. De ideologie van Wilders, en daar gaat het om, is volstrekt anti-democratisch. Hij gelooft niet in democratie. Hij is de man van de pure anti-vrijheid.”

Volgens Rob Riemen is hij een fascist - hij stemt immers PVV, een fascistische partij.

"Zo, ik ben dus een fascist" zal hij concluderen. Nee, natuurlijk zal hij dat niet concluderen. Wie vindt zichzelf nou een fascist - behalve een klein clubje halve zolen die, als het goed is, door de AIVD in de gaten worden gehouden? Geen enkel weldenkend mens zal zich heden ten dagen bekennen tot het fascisme. Het fascisme is het Satanisme van deze tijd, en Hitler is zijn profeet.

Als we het onuitspreekbare kwaad willen benoemen dan worden Hitler en het fascisme genoemd. Dit is niet alleen kwetsend voor de beschuldigden, het trivialiseert ook het kwade karakter van het fascisme.
Door op deze wijze over fascisme te spreken wordt een politieke stroming taboe verklaard. Met fascisten praat je niet, die bestrijd je. Voor zo iemand heb je geen respect, het oordeel is gesproken. Als Rob Riemen zich afvraagt hoe het toch mogelijk is dat zo veel mensen met schroom het woord fascisme in de mond nemen, dan is dat omdat dat het einde is van het gesprek is en omdat daar het geweld begint.

De achterban op haar beurt zal er ook weinig van opsteken. Wie vind zichzelf nou een fascist? U toch ook niet? Rob Riemen, Linkse Kerk! Niet dat het veel zal uitmaken, de NRC wordt toch alleen maar gelezen door de linkse Elite, het grauw kijkt liever TV.

Het is goed dat hij stelling neemt tegen de cynische elite die de beschaving over laat aan het spel der vrije markt, dat is denk ik namelijk een van de oorzaken van de huidige problemen. En het is ook goed dat hij de motieven en ideeën van Wilders aan een kritisch onderzoek onderwerpt, want dat is hard nodig.

Wilders hij heeft rare vriendjes in de USA, hij stigmatiseert een bevolkingsgroep, hij maakt gebruik van onlust gevoelens van kiezers voor politiek gewin. Maar de PVV is (nog) geen fascistische partij.

Overigens verwacht ik niet dat gesprekken met Geert Wilders zelf veel zullen opleveren: die zullen er namelijk niet zijn. Als een slim strateeg vermijdt hij dit soort confrontaties om liever voor eigen publiek op te treden - daar kan hij scoren. Wat de elite, althans het niet corrupte deel ervan moet doen, is de rest van het land overtuigen dat zij niet corrupt zijn en dat zij  hen, en hun problemen, serieus nemen. Dat doe je niet door hen af te schilderen als fascist.

Om te oefenen is hier vast een dubbelinterview met twee PVV-ers[red.: hinderlijke spelfout gecorrigeerd]

Update 18 okt 2009: Wim Brands van het programma Boeken van de VPRO heeft Rob Riemen geinterviewd. Het interview is hier te zien. Meer informatie hier.
----
[1] Voor zover ik kan nagaan staat het helaas niet online

7 comments:

jvdheuvel October 1, 2009 at 11:33 PM  

Wie is toch die Rob Riemer? Echt nooit van gehoord.

Mike K. October 2, 2009 at 6:23 AM  

Ik ben wel benieuwd wat jij er van denkt overigens. Ik ben het niet met alles wat hij zegt oneens maar met dit punt ben ik het dus niet eens. (als je de NRC niet hebt dan mail ik het artikel wel)

Rob Riemen is Cultuurfilosoof en oprichter van Nexus.

In het NRC-Handelsblad staat:

Cultuurfilosoof Rob Riemen (1962) is oprichter en directeur van het Nexus Instituut in Tilburg en hoofdredacteur van het tijdschrift Nexus waaraan bekende schrijvers, kunstenaars en intellectuelen uit de hele wereld bijdragen leveren.

Na meerdere buitenlandse vertalingen – o.a. in het Engels, Spaans, Portugees en Roemeens – verscheen deze week in het Nederlands zijn essaybundel Adel van de geest, Een vergeten ideaal bij uitgeverij Atlas.

Het eerste exemplaar van dit pleidooi voor het hooghouden van de klassieke Europsese humanistische waarden werd donderdag uitgereikt aan oud-premier Ruud Lubbers, sinds de oprichting in 1994 nauw betrokken bij het Nexus Instituut en lid van de raad van advies.

jvdheuvel October 2, 2009 at 9:40 AM  

Ik zou Wilders niet zonder meer een nazi of fascist noemen. Wel vind ik dat ie zijn best doet om er op te lijken. Zo heb ik ooit het volgender over dit onderwerp geschreven:

"De Holocaust was maar één aspectje van de Nazi periode. Zonder Holocaust waren de Nazi’s nog steeds Nazi geweest. Als de Nazi’s de Joden alleen maar hadden belasterd, hun rechten hadden afgepikt, hun boek hadden verboden, hun godsdienstbeoefening onmogelijk hadden gemaakt, hun synagoges hadden afgebroken, hun etniciteit hadden geregistreerd, hun religie “een ideologie” hadden genoemd, ze in de knieschijven hadden geschoten en ze vervolgens met miljoenen tegelijk uit Europa hadden gezet, waren de Nazi’s nog steeds Nazi’s geweest. Alleen had dit dan wel verdomd veel op Wilders/PVV geleken, vind u niet? "

Mike K. October 2, 2009 at 4:48 PM  

Genocide is mogelijk niet de essentie is van het fascisme maar je kunt wel stellen dat de Holocaust een logisch gevolg is van het ontmenselijken van een bevolkingsgroep. Dus dat ben ik niet met je eens. Wilders komt wel gevaarlijk dicht in de buurt met zijn hetze tegen de Islam. Zelf zegt hij dat het hem om het geloof gaat en niet om moslims - en dat geloof ik ook wel - maar maken al zijn volgelingen wel dat verschil? Maar nogmaals dat maakt hen nog geen fascisten - niemand wil een herhaling van wat er toen is gebeurd.

Ik ben nog bezig met een post over fascisme, ik hoop die een dezer dagen klaar te hebben, waarin ik me afvraag wat fascisme eigenlijk is. Misschien dat dat de discussie wat kan verhelderen.

P.s. ik had een vervelende fout gemaakt: Ik had Rienens naam verkeerd gespeld (Riemer ipv Riemen). Heb je nog wat over hem gevonden?

jvdheuvel October 2, 2009 at 9:45 PM  

Ik vind het onderscheid maken tussen de islam en de islamieten juist gekunsteld en ongeloofwaardig. Aan de ene kant stellen "we moeten de oorlog winnen met de islam, die verderflijke ideologie" en aan de andere kant "we hebben niks tegen moslims".

Nee over die Riemen niks gevonden of gezocht. Ik heb het erg druk gehad met (de verhuizing van) mijn site en ik heb er ook nog een fulltime baan bij en een studie en een vriendin enzo dus ik doe alles maar een beetje tussendoor. Zou graag wat dieper op alles ingaan maar daar komt het niet altijd van.

Mike K. October 2, 2009 at 10:06 PM  

Mijn aanbod staat nog: als je interesse hebt stuur ik je het artikel. Het lijkt me wel interessant voor je, het gaat over het onderwerp waar je over blogt.

Ik heb ook een fulltime baan - die niets maar dan ook helemaal niets te maken heeft met waar ik hier over schrijf, dus ik kan je klacht goed begrijpen.

jvdheuvel October 4, 2009 at 12:29 AM  

Nou stuur maar naar freedutch2008 at gmail dan als je wil. Bedankt.

(normaal klaag ik niet over die website bijhouden hoor maar nu met die verhuizing en die nieuwe layout kwam er wel heel veel tijd bij kijken, nu is het weer rustig :D ).

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP