Karl Rove's Hemlock Society

>> Tuesday, September 1, 2009

(h/t BagnewsNotes)

Uit het lood


(Jacques-Louis David, De Dood van Socrates)

De democratie in Amerika is volledig uit het lood geslagen. Dat is niet iets van de laatste dagen - de laatste 15 tot 20 jaar, maar het is al veel eerder begonnen. Sinds er weer een Democraat tot president is gekozen is de waanzin weer helemaal boven komen drijven. Overigens was dat niet veel anders onder Clinton: wie kan zich nog Whitewater, de "moord" van Vincent Foster, vermeende Cocaine smokkel door Clinton en bovenal de impeachment wegens het liegen over orale seks,  herinneren?


wat is erger?


Als er een Republikein aan de macht is lijkt de politiek tot rust te komen, althans op het eerste gezicht. Er zijn dan plotseling geen schandalen meer, geen uitzinnige burgers die protesteren tegen de "Hitler in het Witte Huis".
Maar denk niet dat het dan minder erg is: omdat iets niet meer in het nieuws is wil dat niet zeggen dat het minder erg is geworden. Als de Republikeinen in het Witte Huis zitten dan valt alleen de berichtgeving over de politiek, althans de kritische berichtgeving geheel stil. In tegenstelling tot wat rechts in Amerika en Nederland denkt zijn "de media" namelijk helemaal niet links - dat is een mythe die conservatieven maar al te graag in stand houdt omdat zij daar baat bij heeft. Alle kritiek kan dan namelijk op conto van deze "bias" worden gezet, alleen Links doet domme dingen volgens hun.

Geleidelijk aan komt nu steeds meer informatie naar boven waaruit blijkt dat onder het bewind van de Republikeinen:
  • een land is aangevallen en bezet zonder dat daarvoor een aanleiding was al beweerde men van wel - maar dat was gelogen
  • de wet op grote schaal is overtreden door bespionering van de eigen bevolking
  • een wereldwijde Goelag Archipel is opgebouwd van geheime gevangenissen waar gevangen soms jaren lang in verdwenen - soms gekidnapt van straat, in eigenland of in het buitenland - en werden gemarteld, zonder recht op een eerlijke rechtsgang. Soms ging het hier om onschuldige burgers, of kinderen die voor een misverstand werden aangezien voor een terrorist.

En dan is deze lijst nog lang niet compleet: katrina, Politieke vervolgingen en een mondiale economische crisis kunnen er nog aan worden toegevoegd.

Dat is wat anders dan liegen over orale seks met je secretaresse de enige beschuldiging die heeft standgehouden.

En nu er Democraten aan de macht zijn die proberen de gezondheiszorg te hervormen, breekt de hel los.


De Hemlock SocietyMedia Matters bericht over Karl Rove, de republikeinse strateeg die op Fox News wordt geinterviewd over de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. Volgens meerdere Republikeinse policy - waaronder dus Rove - worden zieke bejaarden in de nieuwe wetgeving gestimuleerd om euthanasie te plegen als het einde nadert. Sarah Palin heeft het zelfs over Death Panels


Volgens Karl Rove wordt in een boekje over gezondheidszorg voor veteranen, op pagina 99 doorverwezen naar vereniging voor euthanisie: "Compassionate Choices". De veteranen worden volgens hem gestimuleerd tot euthanasie - ik neem aan dat hij veronderstelt dat de Demokraten op die manier de kosten voor de gezondheidszorg onder controle willen houden - hij noemt deze vereniging voor de grap de Hemlock Society.De grap is echter dat er geen pagina 99 is, het boekje heeft maar 55 pagina's. Niet alleen dat, ook op de bestaande pagina's wordt niet doorverwezen naar een de vereniging Compassionate Choices, c.q. de Hemlock Society.

Het gebrek aan invoelingsvermogen en begrip voor de situatie is bijzonder stuitend. Hoe slim Karl Rove ook is, hij doorziet blijkbaar niet het cynisme van zijn grap.  Bedenk dat hier lol wordt gemaakt over soldaten die zwaargewond zijn teruggekomen, verlamt of bijvoorbeeld door hersenbeschadiging levenslang veroordeeld zijn tot verblijf in een verpleeghuis en, inderdaad, misschien wel binnenkort sterven. Dit is het gevolg van een oorlog die mede door de leugens van Karl Rove mogelijk is gemaakt. 
Bedenk ook dat Nederlanders in diezelfde oorlog, aan de Amerikaanse kant hebben mee gevochten. In Afghanistan wordt nog steeds gevochten en sterven nog steeds soldaten in deze oorlog.

Niet alleen op dit nivo ontgaat hem de clou. Ook op een ander nivo is de "grap" typerend voor Rove's barbarij: met Hemlock is Socrates vermoord, de filosoof die te veel lastige vragen stelde aan vermeende autoriteiten. En dat is precies wat Karl Rove en zijn medestanders van de Republikeinse partij aan het doen zijn - niet door moord of vergiftiging wordt mensen het woord ontnomen maar door hetze, bangmakerij en overschreeuwen wordt nuchtere discussie, waarbij kritische vragen gesteld worden aan politici, onmogelijk gemaakt. De Amerikaanse democratie wordt langzaam maar zeker vergiftigd met het gif van Rove's Hemlock Society.

0 comments:

About This Blog

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP